dijous, 1 de maig del 2014

La desfeta del PSC, amb les dades del CEO

Dijous  01.05.2014  06:00

Si es fessin eleccions demà, els socialistes perdrien entre cinc o sis diputats tant al parlament com al congrés i un 19,1% dels suports a les eleccions europees







La caiguda electoral del PSC, que ja ha quedat reflectida en les darreres comteses electorals, manté la tendència, segons les dades del CEO (íntegre, en pdf). La desfeta és molt significativa: en aquests moments, el PSC té una intenció de vot al parlament de Catalunya del 6,1% sobre el cens, cosa que equivaldria a 11,4% dels vots emesos tenint en compte una participació del 60%, mitjana de les darreres eleccions. Segons les xifres de les darreres eleccions al parlament, el novembre del 2012, els socialistes perden un 3% dels vots (aleshores van obtenir un 14,4% dels vots emesos) i perdrien entre sis i set diputats: en aquests moments en tenen vint i passarien a tenir-ne entre catorze i quinze, la mateixa xifra que obtindrien Iniciativa per Catalunya (amb un 11,7% dels vots) i Ciutadans (amb un 11,6% dels vots). I amb el PP i la CUP molt a la vora, que obtindrien dotze o tretze diputats (9,2% dels vots) i entre set i nou diputats (6,6%), respectivament.

Cinc o sis diputats menys també al congrés espanyol

Aquesta caiguda també es ve reflectida, de manera molt semblant, en la intenció de vot en unes hipotètiques eleccions al congrés espanyol. La intenció de vot per al PSC en unes eleccions espanyoles en aquests moments és d'un 7,2% sobre el total del cens, el que equival a un 16,2% dels vots vàlids. Aquesta xifra contrasta amb el 26,7% dels vots obtinguts en les darreres eleccions al congrés, el novembre del 2011. Aquests vots es van traduir aleshores en catorze diputats, en el que ja era aleshores una forta caiguda. Però és que si les eleccions fossin demà, amb les dades del CEO el PSC obtindria tan sols entre vuit i nou diputats --cinc o sis menys--, per sota de CiU (14-15) i d'Esquerra, que passaria de tres a onze o dotze en una pujada espectuclar.

Vint punts menys a les europees
Pel que fa a les europees, eleccions que es faran d'aquí a vint-i-cinc dies la desfeta és encara més significativa segons les estimacions del CEO. El PSC va tenir un 36% dels vots emesos a Catalunya fa cinc anys. Ara només obtindria el 6,1% dels vots sobre el cens, el que és un 16,9% dels vots emesos. És a dir, gairebé vint punts menys.

Pere Navarro, un dels polítics més mal valorats
Per una altra banda, el CEO ofereix altres dades interessants referides als socialistes catalans. Per exemple, el primer secretari del partit, Pere Navarro, és un dels polítics menys valorats pels enquestats, amb una nota sobre deu de 3,23, superant només Albert Rivera (2,91), Jorge Fernández Díaz (1,79) i Alícia Sánchez-Camacho (1,69). Encapçalen aquesta categoria David Fernández, de la CUP, amb un 5,47, i Oriol Junqueras, d'Esquerra, amb un 5,45, seguits per Josep Maria Terricabras (5,29), Joan Herrera (4,94) i Artur Mas (4,75).

La majoria de votants del PSC creu que la convivència no canviaria en una Catalunya independent
Per una altra banda, és també significatiu que més del 60% dels votants del PSC creu que si Catalunya fos independent la convivència entre els catalans seria igual o fins i tot millor que ara. Concretament, un 39% dels votants del PSC creu que la convivència seria igual que ara, mentre que un 9,6% creu que seria millor que no ara. Per contra, un 38,8% creu que la situació empitjoraria. Un 10,9%, no ho sap i un 0,8% no contesta. Aquestes xifres contrasten amb el discurs actual del partit, en especial de Pere Navarro, que assegura que hi ha un fort clima de crispació a la societat catalana que posa en perill la convivència. En el global dels catalans, un 46% creu que la convivència no canviaria; un 22% creu que la convivència milloraria; un 20,4 diu que seria pitjor; i un 10,9% no contesta.

Per partits, el percentatge d'electors que creuen que la convivència entre els catalans seria igual que araés del 56,6% en el cas dels votants d'ICV; 52,1%, en els de CiU; i un 50,5% en els d'ERC. Els votants d'Esquerra i de la CUP són els que més creuen que la convivència seria millor que ara (un 40,2% dels votants d'Esquerra i un 36,2% dels votants de la CUP). La majoria de votants del PP i Ciutadans creuen que la convivència empitjoraria.