dijous, 8 de maig del 2014

La FAES fa ara un llibre contra la independència de Catalunya

08/05/2014

INDEPENDÈNCIA

La fundació que presideix Aznar adverteix en la publicació que no existeix la secessió “low-cost”


Nerea Rodríguez



Portada del llibre "Catalunya en claro"





La Fundació FAES, que presideix l’expresident espanyol José María Aznar, continua la seva lluita contra la independència de Catalunya. Ara, el ‘think thank’ vinculat al PP, ha publicat el llibre "Catalunya en clar", on adverteix que no existeix la independència "low-cost", perquè una secessió comportaria conseqüències negatives per a Catalunya, en el que actua, segons el seu parer, “un nacionalisme català que és una variant més dels populismes que recorren Europa”.

El secretari general de la FAES, Javier Zarzalejos; el director de Publicacions de FAES, Miguel
Ángel Quintanilla, i el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona Francesc Granell, van presentar ahir el llibre en el Círculo Ecuestre de Barcelona davant un centenar d'assistents, entre ells els dirigents del PPC Enric Millo i Alberto Fernández Díaz i el portaveu de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll.

"Catalunya en clar" reuneix les ponències de seminaris organitzats per la FAES en els últims mesos dels acadèmics José María de Areilza, Leopoldo Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín, Miquel Porta Perales, Gabriel Tortella, Clemente Polo, Ignacio Astarloa, Carlos Fernández de Casadevante, Ricardo García Cárcel i Ángel Rivero.

Zarzalejos va subratllar que el llibre es podria haver titulat "Catalunya seriosament", perquè aborda amb serietat un debat polític que "ens afecta a tots en la nostra condició d'espanyols". Per a Zarzalejos, la publicació posa de manifest "fins a quin punt és absurd el 2014 un procés de ruptura que acabaria per treure Catalunya de la UE" i que acabaria amb l'"estrangerització dels seus conciutadans", deixant el territori "empobrit".

"Grotesc joc de ventrilòquia política"

En aquest sentit, va carregar contra el "grotesc joc de ventrilòquia política" dels nacionalistes catalans sobre la integració d'un eventual Estat català a la UE, quan la Comissió Europea ha dit "alt i clar" que sortiria del bloc comunitari. Zarzalejos va advertir també que el nacionalisme de base "dogmàtic" que aposta per l'independentisme és el que ha portat a Espanya "a un procés de fractura que ha passat i està passant" i ha criticat que els nacionalistes catalans, que actuen com una "variant més dels populismes que recorren Europa", se centrin en les "essències", quan el que han de plantejar-se és com "sumar la pluralitat" que hi ha a Catalunya.

El catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmic de la Universitat Autònoma de Barcelona, Clemente Polo, sosté en el llibre que la secessió "comportaria costos molt elevats als ciutadans i empreses a Catalunya com a resultat de la desintegració del mercat espanyol i la sortida de Catalunya de la UE i l'Eurozona és una conclusió que només qüestionen alguns economistes sota la influència del virus de la independència".

Per la seva banda, el catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals Carlos Fernández de Casadevante destaca que els projectes independentistes "estan construïts sobre una premissa falsa, perquè el dret a decidir no existeix amb caràcter general ni en l'ordre intern dels Estats ni en el Dret Internacional".

Respecte a la doble pregunta per a la consulta, aquest acadèmic subratlla que "preguntar si s'és partidari de què Catalunya sigui un Estat per després preguntar si s'és partidari de què sigui independent no té cap sentit perquè sense independència no existeix l'Estat".