dijous, 10 d’abril del 2014

Suso de Toro, sobre Catalunya: "Cap societat pot acceptar que se l’ofegui o que la tanquin"

10/04/2014

REFERENDUM

L’escriptor gallec té clar que "la demanda catalana és una demanda veritablement social, nacional"


Nerea Rodríguez




L'escriptor gallec Suso del Toro



L’escriptor gallec Suso de Toro ha fet avui un anàlisi a ‘Eldiario.es’ del que suposa el NO del Congrés dels Diputats a la petició catalana de que es traspassés a Catalunya la competència per poder celebrar un referèndum, i afirma que “cap societat pot acceptar que se l’ofegui o que la tanquin”.

Segons de Toro, “el que no semblen entendre els que se senten blindats i amos de l'Estat, dins de la
seva fortalesa, és que la demanda catalana és una demanda veritablement social, nacional. El poder votar en aquesta consulta no és una reclamació d'aquests partits que van acudir a les corts, ni tan sols és una reclamació nacionalista, és una reclamació cívica”, i afegeix: “Volen que se celebri aquesta consulta els partidaris d'una solució i els partidaris d'una altra, fins i tot els qui no van desitjar en el seu moment que es plantegés la consulta saben que ara és necessari poder votar”.

Així, en el text, titulat “La seva Constitució, la nostra presó?”, l’escriptor opina que “a aquesta reclamació se li ha respot ensenyant-los la clau amb què mantenen la porta tancada. La clau que posseeixen es diu ‘Constitució’. Rajoy, Rubalcaba i Rosa Díez van parlar des d'una mateixa perspectiva, ‘aquesta’ és la seva casa, ho van fer amb auctoritas, invocaven el text constitucional, però en realitat se sentien amb autoritat moral sobre Espanya”.

Alhora, assenyala que “els qui hem defensat una altra idea d'Espanya no tenim ja res a fer. Rajoy, a més, va parlar des de la potestas, i els va parlar als representants del Parlament català com si fossin nens dolents, ells i els seus votants”. També recorda que Rajoy va dir durant el debat que estimava Catalunya, però de Toro considera que “hi ha amors que maten. No tindria per què estimar-la, la major part dels ciutadans espanyols no l'estimem, n'hi ha prou amb reconèixer-la i respectar als seus ciutadans, però el menyspreu mostrat per ell i el seu partit abans i després d'arribar al Govern fa que aquest llenguatge ara sigui una burla”.

"La Constitució és un obstacle per solucionar els problemes"

Segons l’autor, “quan diuen ‘la Constitució ho impedeix’ reconeixen que la Constitució és un obstacle per solucionar els problemes. A hores d'ara ja és igual el que ja no té remei: no té remei que aquest Tribunal Constitucional anul·lés parts de l'Estatut català que tenien importància cabdal i no té remei aquesta votació que diu que la Constitució és una presó per a una part de la ciutadania. Per cert, també ho és per a bona part de la ciutadania que no viu a Catalunya”.

D'altra banda, de Toro critica que “la burla absoluta a la veritat i a la intel·ligència ve que sigui Rajoy, membre d'una organització d’ultradreta que va combatre aquesta Constitució del 78, qui ara l'esgrimeix com un tòtem i una clau que tanca les portes sagrades al mateix temps que la lloa. Que el garant de la Constitució sigui un polític que no creu en el canvi climàtic però creu, en canvi, en la superioritat d'algunes ‘estirps’ i en què el que manté a les persones en un projecte nacional és ‘la sang’. Aquest és l'estat de coses, aquesta és aquesta Espanya”.

Finalment, vaticina que “com no queda més remei en el futur, sentirem als polítics que prenguin un avió o l'AVE a Barcelona dir paraules en català, pot ser que d'ara endavant fins i tot sentim cançons en català a la ràdio i la televisió, potser esbrinem que hi ha escriptors catalans… S'esforçaran a il·lustrar això de que els estimen molt, però ja és tard per reformar la Constitució”. I conclou: “Aquest dimarts passat, 8 d'abril, la van fer definitivament i exclusivament seva. Són els seus amos i pretenen que sigui la presó dels altres, que serem inconstitucionals. Delinqüents”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/suso_de_toro_sobre_catalunya_cap_societat_pot_acceptar_que_se_l_ofegui_o_que_la_tanquin_99957.php