dimarts, 8 d’abril del 2014

El Financial Times admet que la negativa del congrés no és el final del camí

Dimarts  08.04.2014  22:21

Autor/s: ACN

Diu que Madrid ha enviat 'el senyal més clar' fins ara de que 'no tolerarà cap pas cap a la independència'

 

 






El diari britànic 'Financial Times' assegura que el congrés espanyol 'ha enviat el senyal més clar fins ara de que no tolerarà cap pas de Catalunya cap a la independència regional'. En un article del seu corresponsal a Madrid, Tobias Buck, el rotatiu assenyala que els diputats espanyols han rebutjat 'una petició formal' de Catalunya per fer una consulta 'sobre el seu estatus'. El corresponsal assegura que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha 'atacat els líders catalans per presentar una visió idíl·lica d'un estat independent' en un 'discurs combatiu' on ha advertit els independentistes que 'ofereixen una cosa que s'assembla a l'illa de Robinson Crusoe'.

L'article del 'Financial Times' explica que Rajoy 'ha avisat que un estat català independent quedaria
fora de la UE, de l'euro i de tots els tractats internacionals, i que els catalans perdrien els subsidis de la UE i el dret de lliure circulació'.

El rotatiu britànic assegura que els catalans 'han avisat que seguiran amb el referèndum independentment del resultat de la votació de dimarts'. El corresponsal Tobias Buck explica que el representant de CiU, Jordi Turull, ha defensat 'que un referèndum era legalment possible sempre i quan hi hagi voluntat política a Espanya'.

El text del 'Financial Times' diu que la petició 'també va ser rebutjada per Alfredo Pérez Rubalcaba, el líder de l'oposició socialista'. La crònica del rotatiu financer assegura que Rubalcaba es va mostrar 'absolutament en contra del dret a l'autodeterminació i la independència de Catalunya'.

Segons el 'Financial Times', el debat al congrés espanyol 'ha deixat clar que l'empeny català per la independència es dirigeix cap a un mur sòlid d'oposició a la resta del país'. 'Com a Escòcia, Catalunya ha vist un creixement fort del suport en la creació d'un estat independent. A diferència del govern del Regne Unit, però, Madrid ha estat insistent en no permetre a Catalunya la secessió o a celebrar un referèndum, assegurant que la constitució no permet l'autodeterminació regional', diu el diari.

Tobias Buck defensa que 'sota pressió dels líders empresarials i d'altres governs' el govern català i l'espanyol han dit 'repetidament' que estan 'disposats a negociar però segueixen marcadament dividit sobre com s'haurien de fer les discussions'. 'Mentre Rajoy i els seus assessors suggereixen que podrien estar disposats a transferir més poders fiscals a Barcelona, els líders catalans volen converses per permetre el camí legal cap a un referèndum sobre el futur polític de la regió', diu l'article de l'FT.

La crònica del 'Financial Times' sobre el debat assegura que 'el ferm rebuig' del congrés espanyol 'difícilment es veurà com el final del camí' a Catalunya. El rotatiu prediu que el parlament català aprovarà en els propers mesos la llei de consultes, però que això segurament 'marcarà un nou xoc legal amb el Tribunal Constitucional d'Espanya'.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4184418/20140408/financial-times-admet-negativa-congres-final-cami.html