dilluns, 10 de març del 2014

Tremosa denuncia a la UE la manca d'independència del TC

10/03/2014

REFERENDUM

Demana que Europa faci pressió a Espanya per tal que permeti la consulta


Alèxia L. Ferret


L'eurodiputat Ramon Tremosa al Parlament Europeu
L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha manifestat en un article al diari online ‘New Europe', un dels més influents a Brussel·les, que "el procés català és totalment europeu: pacífic i democràtic". Tremosa hi explica el procés independentista i el referèndum convocat el pròxim 9 de novembre. Segons Tremosa, Europa ha de captar i entendre millor com el procés català es conseqüència del seu propi èxit polític.

El diputat explica que probablement el referèndum català serà prohibit pel Tribunal Constitucional espanyol, com ja va passar el 2010 amb l’Estatut d’Autonomia. Tremosa recorda que l’actual president del Tribunal ha estat membre del PP fins fa un parells d’anys i és conegut pel seu menyspreu a Catalunya. Per aquest motiu es pregunta: “Tal manca d'independència al Tribunal Constitucional és, probablement, un cas únic a Europa, després d'Hongria. Seria acceptable des d'un país que vol accedir a la Unió?”.


D’altra banda, apunta que “és irònic que mentre que Madrid s’aferra a la llei i a la seva estricta afecció a la Constitució, Espanya té el rècord de la mala aplicació de la legislació de la UE”. Tremosa també es pregunta “què significa tot això que els ciutadans catalans seran expulsats de la UE només perquè s'atreveixen a decidir el seu futur a través d'un vot? Quin missatge s’enviaria al món exterior?“. Per aquest motiu, segons el diputat, la UE hauria de tenir la ment oberta i exercir pressió política sobre Espanya perquè Mariano Rajoy estigui disposat a negociar un referèndum a Catalunya com David Cameron ha fet amb Escòcia.

Per últim, Tremosa dóna la seva opinió de com s’hauria d’actuar envers Catalunya: “Europa ha de captar la voluntat del poble català a l'autodeterminació com una oportunitat per mostrar la seva força al món i el seu compromís amb els valors fonamentals bàsics dels seus tractats. Permetre als catalans votar mostraria al món que la via europea per fer front als conflictes polítics i territorials és el ple respecte de la democràcia.”


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/_ramon_tremosa_denuncia_a_la_ue_la_manca_d_independencia_del_tc_99258.php