dimecres, 5 de març del 2014

Tots els escàndols de la nova gestora de l'aeroport de Castelló

Dimecres  05.03.2014  12:13

SNC-Lavalin és a la llista negra del Banc Mundial i s'ha vist embrutada per diversos casos de corrupció







Seu de l'empresa SNC-Lavalin.
La gestió de l'aeroport de Castelló els vint anys vinents anirà a càrrec de la mutinacional quebequesa SNC-Lavalin Aéroports. Aquesta empresa, amb centenars de filials per tot el món, és a la llista negra del Banc Mundial per corrupció; durant deu anys no pot participar en cap projecte d'aquesta organització per la suposada participació de l'empresa en els pagaments a suborns a funcionaris en el projecte de construcció d'un pont sobre un riu a Bangla Desh, i per la presentació d'ofertes que no s'ajustaven al projecte. Per aquest cas, la policia canadenca va arribar a escorcollar la seu de l'empresa, a Mont-real.

Però aquest no és pas l'únic escàndol.

Segons que va publicar el diari canadenc The Globe and Mail el 2012, l'empresa va revelar que després d'una investigació interna havien trobat que hi havia 56 milions de dòlars en pagaments indeguts a agents estrangers perquè aconseguissin contractes en dos projectes sense nom. L'empresa es va negar a dir on eren aquests projectes, però alguns dels pagaments es creu que van passar per l'oficina de Tunísia de la multinacional.

El president executiu de SNC-Lavalin en enginyeria, Pierre Duhaime fou cessat del seu càrrec i després fou acusat de frau en el pagament de 22,5 milions de dòlars relatius a un projecte de construcció d'un hospital a Montreal.

D'altra banda, l'ex-vice-president de SNC-Lavalin, Riadh Ben Aissa, també fou acusat de frau a Canadà. L'abril del 2012 fou detingut a Suïssa i és a l'espera de judici acusat de corrupció, frau i emblanquiment de diner al nord d'Àfrica.

Un altre escàndol: Ara fa un any l'empresa fou acusada d'haver pagat milions de dòlars en suborns a la família de Muammar al Gaddafi mentre era al poder a Líbia. Després de la caiguda del règim, alguns treballadors de la companyia van estar implicats en els intents de traslladar de manera clandestina un dels fills de Gaddafi, Saadi, a Mèxic. El The Globe and Mail explicava a mitjan 2012 que quan el grup va marxar a corre-cuita de Líbia va deixar allà 22,9 milions de dòlars en efectiu en bancs del país, i que no se sabia què havia passat amb aquells diners

L'escàndol de Kerala, a l'Índia, és un dels més grans en què hi ha vinculada SNC-Lavalin. És un cas d'estafa financera en relació a la contractació d'aquesta companyia per part del govern de l'Índia per a la renovació i modernització de les centrals hidroelèctriques de Pallivasal, Sengulam i Panniar, a l'estat de Kerala. Diversos polítics indis van estar acusats de corrupció en aquest projecte.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4177152/20140305/escandols-nova-gestora-laeroport-castello.html