divendres, 7 de març del 2014

Mas: “Estem actuant en defensa pròpia”

07/03/2014

REFERENDUM

“Si anul·len la llei de consultes seria molt gros, una alcaldada total i absoluta”, considera el president de la Generalitat


Mar Sabé




Artur Mas a Rac1
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha explicat avui que “Catalunya està actuant en defensa pròpia” davant “una ofensiva evident per l’Estat per desmuntar l’autogovern”. “Hi ha un desmuntatge premeditat a partir de les lleis i el control del pas de l’aixeta”, ha considerat.

“Si anul·len la llei de consultes seria molt gros, una alcaldada total i absoluta”, ha considerat Mas en una entrevista a El Món a Rac 1, on ha explicat que el Parlament està treballant en aquesta nova llei mitjançant l’article 122 de l’Estatut, “que és vigent perquè el Constitucional el va passar”.


El President ha repassat les tres opcions possibles per les quals el dia 9 de novembre els ciutadans de Catalunya s’acostin a les urnes per decidir el seu futur com a poble, i ha recordat que “la preferida” és que l’Estat espanyol l’autoritzi, encara que ho veu “pràcticament impossible”.

La última opció que contempla, si finalment s’anul·la la llei de consultes és “un últim recurs que no ens podran vetar”, que són les eleccions plebiscitàries; encara que, com ja ha reiterat altres vegades, no és la opció que més li agradaria i si es tirés endavant, es consensuaria amb les formacions polítiques favorables al dret a decidir. “Aquesta decisió no la prendré sol encara que legalment hi tinc dret”, ha remarcat.

L’editor Ernest Folch, en el tram final de l’entrevista, li ha recriminat al President que no es parli sobre si s’està treballant o no en la possibilitat real de fer la consulta sobiranista, pel que Mas ha demanat “un pèl de confiança” i, tot i que no n’ha volgut donar detalls, sí que ha explicat que hi ha “un grup de treball intern dedicat exclusivament a la consulta”. “Jo hi estic a sobre i la feina s’està fent, és l’únic que puc dir”, ha explicat. 


Jordi Basté entrevistant al president Mas


Debat obert o "conversa de zombies"

El president ha explicat que “fa mesos” que no parla amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, però que li ha fet arribar que està “absolutament disponible per anar a la Moncloa a dialogar sense limitació de condicions”. La resposta de Rajoy, segons Mas, sempre ha sigut “ara per ara no cal”. “Sembla que posa la condició que del tema sobiranista no se’n pot parlar”, ha etzibat Mas que ha preguntat retòricament: “Què em diria vostè si jo anés a Madrid i parléssim de tot menys del tema català?”. “Em tractaríeu de boig, seria com una conversa de zombies!”, ha considerat.

Catalunya, Crimea... i el Regne Unit

El president ha parlat de l’actual situació de la regió ucraniana de Crimea, que ha aprovat unir-se a la Federació Russa i el proper 16, en principi, es farà un referèndum al país per veure si legitima la posició del Parlament. Mas ha compartit que “s’està fent un paral·lelisme entre Catalunya i Crimea” però “no ens assemblem en res”, ha considerat. “La distància és tant gran com la que hi ha entre l’Estat espanyol i el Regne Unit”, ha etzibat.

La “ignorància” de Monago

El president també ha parlat sobre la croada del president extremeny, José Antonio Monago, contra Catalunya. El president ha explicat que “no cal fer el gara-gara” al president d’Extremadura, que va publicar la seva peculiar visió sobre “les balances reals” que concloïa que “Extremadura és la comunitat autònoma amb menys deute per habitant, mentre que Catalunya té el deute més alt per càpita”. “La ignorància acostuma a ser molt atrevida”, li ha etzibat.

“Em mossego la llengua, i a vegades m’hi faig una mica de sang”

Mas a recordat que ell era “clarament partidari” de la candidatura unitària entre CiU i ERC per les properes eleccions europees, que finalment no s’ha concretat. Al ser preguntat sobre aquesta candidatura fallida, Mas no s’hi ha volgut mullar: “Tots poden opinar sobre això excepte jo, que sóc el president”. “Em mossego la llengua i punt i final, encara que em faci una mica de mal”, ha compartit.

De totes maneres, ha compartit que “estem en un moment en què tots els partits catalans han de superar dues temptacions: l’obsessió estètica, si et fa mandra fer-te una foto al costat de segons qui, te la fas i punt; i la mirada curta”. “Ara toca fer les coses molt diferents, encara que a tots ens costi”, ha reblat.






http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/mas_estem_actuant_en_defensa_propia_99210.php