divendres, 7 de març del 2014

El finançament de Catalunya, a pitjor

07/03/2014

FINANÇAMENT

La catalana és la tercera comunitat a pagar i la desena en rebre


Lluís Goñalons



El finançament de Catalunya ha anat a pitjor tot i el nou model aprovat per Zapatero l'any 2009 després de l'acord amb el tripartit després d'aprovar l'Estatut. Catalunya és la tercera comunitat a pagar i la desena en rebre. Aquestes dades figuren en el Document d'Anàlisi del Model de Finançament de les Comunitats Autònomes, elaborat per tècnics de la Generalitat a petició del Ministeri d'Hisenda. Són xifres que el Govern presentarà al ministre Cristóbal Montoro en els pròxims dies.


El document, al qual ha tingut accés La Vanguardia, denuncia que hi ha un desequilibri vertical a favor de l'Estat. “Els seus recursos han augmentat a una taxa del 7%, mentre que les comunitats ho han fet a una taxa del 2,5 %", recull el text.


El document suposa una crítica demolidora del sistema. Però sobretot arremet contra l'aplicació que ha fet el govern espanyol, que genera uns resultats contraris als inicialment perseguits. “En comptes d'escurçar distàncies entre les comunitats manté o augmenta el desequilibri”, expliciten.

Madrid, Balears i Catalunya

Només hi ha tres comunitats donants i dotze receptores. Les tres donants són Madrid, Balears i Catalunya. Tot i que Madrid aconsegueix majors tributs gràcies a la condició de capitalitat. Aquest fet li suposa la contribució de funcionaris de l'Estat alts càrrecs i empreses públiques. A més, les rendes madrilenyes procedeixen en bona part també dels impostos que paguen tots els contribuents del país.

L'informe insisteix que totes les comunitats han sortit perjudicades amb l'aplicació del sistema de finançament, però algunes més que d'altres. Qui ha aconseguit un finançament per habitant més elevat són els càntabres, els de La Rioja i els extremenys per aquest ordre.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/el_financament_de_catalunya_a_pitjor_99206.php