dimecres, 19 de març del 2014

El Washington Post contradiu Margallo, negant la comparació entre Catalunya i Crimea

Dimecres  19.03.2014  11:58

'Hi ha una ventall ben gran de raons' per a tombar la comparació, diu el periodista Adam Taylor








Ja ho va fer el The New York Times en un editorial, però ara ha estat el Washington Post en un article d'un dels seus reporters d'internacional, Adam Taylor, qui ha contradit amb contundència allò que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i sobretot el ministre José Manuel García-Margallo vénen dient per a desacreditar el procés català, afirmant que és un cas 'absolutament comparable' amb Crimea. ''Hi ha una ventall ben gran de raons per les quals Escòcia i Catalunya no s'assemblen a Crimea', diu Taylor.

'Fonamentalment, els referèndums a Escòcia i a Catalunya no tenen lloc en un clima de violència, els
Regne Unit s'ha compromès a acceptar els resultats escocesos (per més que Espanya no ho farà amb Catalunya) i el període de campanya és superior a les dues setmanes', diu el periodista del prestigiós diari nord-americà.

En l'article, recorda que Vladímir Putin invocava en el seu discurs d'ahir la història, per a justificar la seva petició perquè es formalitzés l'annexió de Crimea a Rússia, i va recordar fets com la caiguda de la URSS i la independència de Kossove, destacant que la intervenció nord-americana en aquest últim cas havia estat il·legítima i que la reacció dels EUA en el cas d'Ucraïna era hipòcrita.

L'autor de l'article contraposa la situació actual de Crimea, defensada per Putin, amb diversos precedents històrics com la reunificació d'Alemanya, la separació de Txecoslovàquia, el naixement de nous estats als Balcans després de guerres sagnants, la declaració d'independència de Kossove… I finalment parla del futur, de Catalunya i Escòcia.

'Escòcia (ara una part del Regne Unit) i Catalunya (ara una part d'Espanya) podrien ser estat sobirans: ambdós faran referèndums sobre la independència a final d'any. Per més que Rússia no els va esmentar en el discurs d'ahir, Rússia els ha utilitzats per a justificar el referèndum de Crimea. Per exemple, la portaveu del consell federal Valentina Matvienko, va dir recentment: 'Ningú no diu que el referèndum d'Escòcia sigui il·legal', diu el periodista.