dimarts, 18 de març del 2014

El 90% dels municipis catalans, units contra Montoro

18/03/2014

803 dels 947 ajuntaments de Catalunya portaran al Tribunal Constitucional la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Una cinquantena més s'hi afegiran properament


Albert Ribas




L'alcalde de Barcelona Xavier Trias amb els representants dels municipis catalans. FOTO: EuropaPress



Rebuig pràcticament unànime. Aquesta és la reacció que provoca la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) entre els municipis catalans que promou el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Avui s’ha conegut que 803 dels 947 municipis de Catalunya més una cinquantena que s'hi afegiran properament, i que en total representen el 90,28% del municipis catalans, portaran aquesta llei al Tribunal Constitucional (TC). Entre ells s’hi troba Barcelona, que avui ha formalitzat la seva voluntat de recórrer la reforma local després que el divendres hi aprovés el Ple municipal.

L’alcalde de la capital catalana, Xavier Trias, ha rebut el Consell de Governs Locals de Catalunya (CGLC) i el conseller de Presència, Jordi Martí, ha explicat posteriorment en roda de premsa que el consistori rebutja la reforma perquè “limita i atempta contra l’autonomia local, un principi sagrat en l’ordenament jurídic”.

El president del CGLC i de l’Associació de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, ha concretat dos condicions perquè prosperi el recurs al TC: 1.159 municipis que el secundin i que sumin 7,5 milions d’habitants. Aquesta segona condició ja pràcticament la compleixen, ja que representen 7,44 milions d’habitants i encara falten per sumar-s’hi una cinquantena d’ens locals. Respecte la primera, és molt probable que també s’aconsegueixi, ja que hi ha ajuntament de la resta de l’Estat que també volen recórrer la llei.

Buch, que també és alcalde de Premià de Mar, ha assegurat que la reforma és retrògrada i vulnera el principi d’autonomia local. Al seu torn, Xavier Amor, vicepresident del CGLC i president de Municipis de Catalunya (FMC), ha afirmat que la reforma “no soluciona problemes, sinó que genera molts dubtes i crispació”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/el_90_dels_municipis_catalans_contra_la_reforma_de_l_administracio_local_99446.php