dimarts, 18 de març del 2014

Rigau plantarà Wert en senyal de protesta per la imposició del castellà a l'escola

El Govern critica "l'estil" del ministre, que vol tractar un tema que només afecta Catalunya en una reunió multilateral





Irene Rigau i Wertgonya
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, plantarà el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en la reunió convocada demà, dimecres, a Madrid, amb tots els consellers autonòmics d'Ensenyament, per debatre el projecte de decret que desenvolupa la llei Wert pel que fa a la llengua. El decret obliga la Generalitat a assumir totes les despeses d'escolarització en un centre privat d'aquells alumnes que demanin l'educació en castellà, descomptant-ho del seu finançament autonòmic.

En els últims dies, la consellera i el ministre han intercanviat trucades
telefòniques i cartes, en què Rigau demanava la retirada d'aquest punt (el debat sobre el decret) de l'ordre del dia de la reunió multilateral de demà dimecres. La consellera entén que és una qüestió que afecta exclusivament Catalunya pel seu sistema d'immersió lingüística en català i, per tant, s'ha de tractar bilateralment, segons ha explicat un portaveu de la conselleria.

En la seva carta, el ministre assegura que és "inexcusable" el tractament d'aquest decret en la reunió amb la resta de comunitats, però es manifesta obert també a mantenir un "diàleg multilateral", segons les mateixes fonts. Proposa per fer-ho que la conferència sectorial aprovi la creació d'alguna comissió o grup de treball bilateral entre el ministeri i la conselleria d'Ensenyament. 

Però la consellera entén que aquest diàleg bilateral ha de fer-se abans que les comunitats donin el seu vistiplau al decret en la conferència sectorial. Per això, en l'última missiva, Rigau li torna a demanar que retiri el punt de l'ordre del dia de la reunió i en tot cas que hi expressi la posició de la Generalitat "quan es debati aquesta qüestió en la conferència" sectorial, donant per fet, doncs, que ella no hi assistirà. 

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ho ha confirmat aquest dimarts, assegurant que ni Rigau ni cap representant del seu departament assistiran a la reunió en senyal de protesta. 

Homs ha denunciat que en aquesta reunió es vol tractar un assumpte que "només afecta Catalunya" però dins d'un marc multilateral. Tot respon, segons Homs, "a una dèria del govern del PP per posar els fonaments per deixar el català relegat pels segles dels segles".

Els "estils" del govern espanyol, ha dit, "s'acosten més a la imposició, a l''ordeno y mando', que a buscar acords i vies de diàleg. Això és una declaració de no-diàleg, en tota regla".

Homs explicava així els motius que han portat la consellera a decidir no assistir, demà dimecres, a la conferència sectorial d'Educació, a Madrid, on el ministre pretén que que els altres consellers d'Educació validin que les escoles de les comunitats amb llengua cooficial ofereixin una alternativa educativa en castellà.

Pagar l'escola en castellà
El decret del Ministeri, que desenvolupa la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), estableix que les autonomies amb llengua cooficial garantiran l'ensenyament en castellà, i en cas de no poder oferir-ho en els centres públics del municipi on resideix la família que ho demana, els buscarà un centre privat on fer-ho. El decret detalla que les famílies s'hauran de fer càrrec per endavant de la matrícula i les despeses d'aquesta escola privada fins que el ministeri els aprovi la sol·licitud. Un cop aprovada, l'Estat compensarà aquestes despeses als pares descomptant els diners del finançament que traspassa a la Generalitat.

Pel ministre Wert, no es consideraran raonables les ofertes en castellà fora del municipi de qui ho demani tret que sigui un municipi pròxim. Per aquest motiu, el Ministeri vol que la Generalitat –o la comunitat que opti per aquesta via–, es faci càrrec també de la matriculació, transport i menjador de l'alumne.


http://www.ara.cat/societat/Wert-que-Generalitat-transport-sescolaritzin_0_1103889796.html