dijous, 6 de març del 2014

Crimea votarà i Catalunya no?

Dijous, 6 de març de 2014 11:50 h

Crimea farà el referèndum el 16 de març per decidir si volen formar part de Rússia o continuar a Ucraïna com una comunitat autònoma


El Parlament de Crimea, república autònoma d'Ucraïna, ha convocat el referèndum pel proper 16 de març, així ho ha anunciat el vice-primer ministre de Crimea, Rustam Temirgaliev. Els ciutadans de Crimea decidiran dues setmanes abans del previst -abans d'aquest anunci, estava prevista una consulta per aconseguir més autonomia, però no per plantejar la secessió d'Ucraïna-, si volen seguir sent una comunitat autònoma d’Ucraïna o si volen annexionar-se a Rússia. Cal recordar que la majoria de ciutadans de Crimea són russos i els ucraïnesos només representen prop del 25% de la població censada, a més que Crimea històricament havia format part de Rússia. Ara caldrà estar pendents de la resposta de la Unió Europea. 


Què farà la Unió Europea?
 

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Margallo, va assegurar fa tres dies que si a Crimea es celebrés un referèndum d'autodeterminació «seria considerat nul» per la Unió Europea, ja que violaria diversos tractats del dret internacional.

Margallo va assenyalar  que la Constitució ucraïnesa consagra el país com un Estat "íntegre i indivisible" del qual forma part Crimea i, per tant, "qualsevol intent de secessió ", fins i tot a través d'un referèndum d'autodeterminació," seria il · legal i nul ".

Margallo té una “Obsessió gairebé malaltissa” per impedir votar
 

El diputat d'ERC Alfred Bosch va considerar que el ministre té  una "obsessió gairebé malaltissa" per a "prohibir que la gent voti" i "il·legalitzar el vot de la gent" a Crimea. "Sorprèn que el ministre Margallo es dediqui obsessivament a prohibir que la gent voti i a  il·legalitzar vots i referèndum. Quan tothom està pendent de si hi ha hostilitats i de pacificar Ucraïna i Crimea, Margallo l'única obsessió que té és prohibir que la gent voti i il·egalitzar el vot de la gent a Crimea” va dir Bosch.