dilluns, 17 de febrer del 2014

Mas, al 'Corriere': "La independència és el futur natural d’una antiga nació"

17/02/2014

REFERENDUM

"M’agradaria tant que el Govern espanyol fos democràtic com el britànic!", exclama el president al diari milanès


Nerea Rodríguez



Monogràfic sobre Catalunya a la pàgina tretze del rotatiu transalpí ‘Corriere della Sera’



El president de la Generalitat, Artur Mas, continua amb la internacionalització del procés sobiranista. Avui el diari italià ‘Corriere della Sera’ publica una entrevista al president català on aquest assegura, en referència a Catalunya, que “la independència és el futur natural d’una antiga nació que ha mantingut la seva llengua i la seva cultura, una nació que té la voluntat d’actuar com a tal, amb un projecte col·lectiu per al futur”.

Mas explica al diari milanès el recorregut que caldrà fer: davant la previsible negativa del Congrés espanyol de transferir la competència a la Generalitat per convocar un referèndum, s’aprovarà la llei de consultes catalana, tot i que “no permetrà fer una consulta vinculant”. Si aquesta opció també fos vetada pel Govern espanyol, “anirem a unes eleccions, l’equivalent d’un referèndum sobre la independència”. I afegeix: “La nostra no és simplement la decisió d’un Govern, és un procés radicalment democràtic. El nostre objectiu és defensar el projecte col·lectiu del poble català”.

Preguntat sobre el perquè de tanta “insistència” sobre el poder votar, el president explica que “perquè primer hem d’escoltar la veu del poble. Hi han hagut a Catalunya enormes manifestacions a favor de la independència, en les que ha participat un quart de la població adulta”. A més, Mas afegeix que “en el nostre Parlament, el 80% dels diputats estan a favor del dret a decidir. Però no podem proclamar la independència sense saber si existeix o no una majoria al país”. En relació a la postura personal del president davant de les dues preguntes de la consulta, Mas afirma: “Jo estic pel doble sí”.

El president de la Generalitat també parla de les reaccions a Europa del procés sobiranista: “Els altres països comprenen el nostre desig de convocar una consulta popular, però no estan amb la idea d’un nou Estat. La seva és una posició egoista: és un afer intern espanyol, diuen, trobeu la manera de resoldre’l a Espanya”. I afegeix: “És normal, ho entenem, perquè ja hi ha suficients problemes a Europa. Però més aviat o més tard seran cridats a donar una resposta política”.

"Prevalen sobretot les raons d’identitat, cultura, llengua i autogovern"


El periodista compara el cas català amb el escocès, però Mas matisa: “Amb una diferència: que David Cameron permetria fer la consulta”. “M’agradaria tant que hi hagués un Govern espanyol democràtic com el britànic!”, exclama. Finalment, Mas afirma que “volem una Europa federal, amb menys poder pels Estats i més per les regions. Advoquem pels Estats Units d’Europa. Però si Europa no serà federal, llavors demanem les mateixes prerrogatives que Àustria o Portugal. Res més, però tampoc menys”.

A la mateixa pàgina on apareix l'entrevista a Mas, el diari italià publica un petit reportatge sota el títol: "El somni català. ‘No per diners, sinó per dignitat’”, on parla dels fets del 1714, els arguments econòmics del procés sobiranista, i també sobre la sentència en contra de l’Estatut. A més, cita paraules del catedràtic de Princeton i politòleg Carles Boix, i també del secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana.

Us reproduïm un petit fragment de l’entrevista a Mas:

Quant compten les raons econòmiques en la vostra petició d’autonomia?
Les raons econòmiques hi són, però el nostre camí no té res a veure amb el de la Padània, on només pesen les raons econòmiques. Nosaltres transferim cada any el 8% del PIB: volem ajudar a altres regions, però el 8% és massa. Per nosaltres, en canvi, prevalen sobretot les raons d’identitat, cultura, llengua, autogovern. Volem poder organitzar la nostra educació, la nostra sanitat, els nostres serveis. Els catalans sempre han defensat la idea d’autogovern, des de fa 300 anys.

Una Catalunya independent quedaria probablement fora de la Unió Europea: Ha pensat en aquest escenari?
En els tractats europeus no està previst un cas com aquest: ha de ser estudiat d’una manera específica. Però recordem que Europa és també els seus ciutadans, no només els Estats. Per què deixar-nos fora? No podem ser castigats.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/mas_al_corriere_della_sera_la_independencia_es_el_futur_natural_d_una_antiga_nacio_98810.php