dimarts, 18 de febrer del 2014

Irritació de l'ambaixada espanyola per l'entrevista del 'Corriere' a Mas

18/02/2014

REFERENDUM

Francisco Javier Elorza demana una rèplica al mateix diari, mentre nega el dèficit fiscal i titlla d'"imposició" la consulta


Lluís Bou



L'ambaixador d'Espanya a Roma, Francisco Javier Elorza
L'ambaixada espanyola a Roma ha reaccionat amb irritació a l'entrevista que el president Artur Mas va fer amb el 'Corriere della Sera', en la qual explicava el procés sobiranista que viu Catalunya. Les declaracions de Mas i el reportatge que acompanyava l'entrevista han caigut tan malament a la diplomàcia espanyola, que no ha dubtat de demanar una rèplica per carta al president.

En la carta al director per replicar Mas, un fet del tot inèdit que mostra com viu el govern espanyol el procés català, l'ambaixador Francisco Javier Elorza nega fins i tot que existeixi dèficit fiscal. L'ambaixador assegura en un to gens diplomàtic que el president de la Generalitat va donar "alguna dada falsa sobre el que aporta i rep aquesta Comunitat Autònoma de la resta d'Espanya".

"Nosaltres -explicava Mas en l'entrevista- cada any transferim a Espanya el 8 % del PIB. Volem ajudar d'altres regions, no els neguem la nostra ajuda, però el 8 % és massa". Segons Elorza, les dades de balança fiscal poden variar del 8 % del PIB que apunta Artur Mas en l'entrevista a una balança "fins i tot positiva del 2,1%". "Els impostos no els paguen els territoris sinó les persones que transfereixen una part de les seves rendes a les que tenen menys", ha afegit l'ambaixador.
Mas assegurava que no només pesen motius econòmics per demanar la independència de Catalunya d'Espanya.
 "Per a nosaltres compten els motius d'identitat, cultura, llenguatge, autogovern. Volem poder organitzar la nostra educació, la nostra sanitat, els nostres serveis. Els catalans sempre han defensat la idea d'autogovern, des de fa 300 anys".
Una afirmació a la qual l'ambaixador respon que "Catalunya és una de les regions i nacionalitats d'Espanya, que al costat d'altres (...) formen la rica pluralitat d'Espanya, la nació més antiga d'Europa; una nació que va veure la llum ja com a país modern amb la unió dels regnes d'Aragó i Castella, i no, per cert, del regne de Catalunya que mai va existir com a tal". "Em sembla important -continua Elorza- aclarir que la identitat dels espanyols (composta per aquesta pluralitat) no és una qüestió privativa de l''Estat' ni de 'Madrid' sinó del poble espanyol en el qual indissolublement es fon el poble català".
Una identitat col·lectiva que es va expressar i va decidir democràticament en la Constitució del 1978, amb un 87,87 % de vots a favor a Espanya i un 90,46 % de vots a favor a Catalunya, afegeix.





El 1714

Per a l'ambaixador d'Espanya a Itàlia, els catalans tergiversen l'abast d'una guerra dinàstica i internacional, la guerra de Successió 1701-1715, provocada per la mort sense fills de l'últim rei de la Casa d'Àustria, Carles II, "en una suposada guerra d'Espanya contra Catalunya". En aquesta guerra -subratlla l'ambaixador- "els barcelonins van lluitar exhortats per les autoritats catalanes a 'vessar gloriosament la seva sang i la seva vida pel seu Rei, pel seu honor, per la Pàtria i per la llibertat de tot Espanya', segons resava el bàndol difós pels Tres Comuns a Barcelona l'11 de setembre del 1714". Obvia, però, que després de la derrota es va aprovar el decret de Nova Planta i van ser abolides les institucions catalanes.
La consulta

Ara, d'acord amb aquesta interpretació de la història, "intenten privar el conjunt dels ciutadans de la democràcia espanyola del dret a decidir, saltant-se l'Estat de Dret i la legalitat democràtica del 1978, que ens empara tots, i intenten organitzar una consulta al marge de la legalitat democràtica per a la qual ja han decidit unilateralment tant les preguntes com la data". Quant al referèndum, l'ambaixador contesta que el mateix acte de celebrar-lo (...) seria a més d'una vulneració de la Constitució democràtica un reconeixement de fet del que avui es pretén imposar per la força, és a dir, del suposat dret d'una part del cos democràtic a decidir per tots els ciutadans espanyols".
"En la pregunta estaria ja la resposta. És una cosa que es vol fer a més violentant la legalitat democràtica, mitjançant manifestacions, sondejos que es converteixin en fets consumats o mitjançant eleccions autonòmiques desnaturalitzades (...)", manté Elorza.
Mentre a Escòcia els nacionalistes escocesos han arribat a un acord amb el Govern central per realitzar una consulta emparada per la legalitat democràtica del Regne Unit, el que busquen els nacionalistes catalans no és una reforma democràtica de la Constitució (...) sinó convertir el resultat d'uns sondejos o unes eleccions desnaturalitzades i imposades "en un acte unilateral de secessió contrària a la història espanyola i europea", conclou sense moderar el to.



http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/irritacio_de_l_ambaixada_espanyola_per_l_entrevista_amb_mas_al_corriere_98846.php