divendres, 28 de febrer del 2014

González carrega contra els nacionalismes que busquen "cremar la casa compartida"

28/02/2014

NACIONALISME

L’expresident socialista espanyol afirma que "quan se sent insatisfacció sorgeix una èpica que pretén acabar amb tot, malgrat que l'alternativa que es contempla no tingui solucions per als ciutadans"


Nerea Rodríguez


L'expresident espanyol Felipe Glez
L'expresident del Govern espanyol Felipe González va criticar ahir el raonament “nacionalista i populista que diu que cremar la casa compartida val per tot”. González va oferir una conferència de premsa al costat de l'expresident del Govern italià Mario Monti, com a punt de partida d'unes jornades sobre la governança europea organitzades per l'institut Berggruen.

"Quan se sent insatisfacció sorgeix una èpica que pretén acabar amb tot, malgrat que l'alternativa que es contempla no tingui solucions per als ciutadans", va dir González, en al·lusió als projectes nacionalistes -només va esmentar el Regne Unit, però va dir que els seus raonaments servien per a tothom- que hi ha ara a Europa.

"Em preocupa molt aquesta situació. El propi Regne Unit vol fer un referèndum sobre si vol seguir a Europa, i Escòcia un altre sobre si vol seguir al Regne Unit però mantenint-se a Europa", va dir. "Si el Regne Unit vol sortir de la UE de veritat, ens trobaríem amb la paradoxa que hi ha una porta per anar-se'n però no hi ha una porta per fer-los fora. Si vol marxar se'n va, però la resta no podem fer-lo fora".

"I no cal tenir la sensació que l'amenaça del Regne Unit i similars es converteixen en un xantatge", va raonar l'expresident del Govern espanyol. González va parlar també d'una regressió històrica: la recerca d'espais més reduïts de sobirania en un segle XXI que intenta solucionar els problemes "mirant cap a dalt". I el pitjor, segons González, que "ningú respon al 'calentón' èpic que no condueix a res".

Per a González, el populisme a la UE es manifesta de diverses formes: a França d'una manera transversal que afecta tots els partits i a Espanya "en una crisi territorial anti-espanyola però proeuropea". González, qui va dir irònicament que a Espanya no hi havia hagut rescat sinó un "low cost", va afirmar també que no li agradava veure com un home de negre ens diu "el que hem de fer".
 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/gonzalez_carrega_contra_els_nacionalismes_que_busquen_cremar_la_casa_compartida_99058.php