dimarts, 14 de gener del 2014

Sala-i-Martín: "Cap mitjà americà ha fet cas a Rajoy"

14/01/2014

REFERENDUM

L'economista avisa el president espanyol que "és prematur engegar un tour pel món amb una taxa d’atur de més del 25%"


Lluís Goñalons


L'economista Xavier Sala-i-Martín
L'economista Xavier Sala-i-Martín s'ha mostrat escèptic avui sobre els efectes de la visita del president espanyol, Mariano Rajoy, als Estats Units. Destaca que la visita de Rajoy al president dels EEUU, Barack Obama, ha passat desapercebuda a les pàgines dels principals diaris del país. Com el Wall Street Journal i el New York Times. "Només té una foto de consum intern" per a l'Estat espanyol, ha afirmat.

Sala-i-Martín ha desmuntat a Rac1 "l'optimisme" que Rajoy va vendre ahir a la Casa Blanca. Diu que les darreres dades que apunten un descens d'inscrits a les llistes d'aturats tenen un motiu "pessimista, perquè a Espanya no s'han creat llocs de feina i molta gent ha deixat de buscar-ne". A més, "amb un 0,3% de creixement del PIB es trigarà 60 anys a acabar amb l’atur”, ha reblat.

Tot seguit, ha criticat el viatge de Rajoy: "És prematur aquest tour pel món. Amb una taxa d’atur de més del 25%. Sobretot, si l’optimisme no es veu reflectit en la cartera. Pot ser que, finalment, la gent se'n rigui de tu", ha avisat.

"És bo que el PSC implosioni"

L'economista creu que pel compliment del compromís dels partits polítics amb la ciutadania és bo que el PSC "implosioni". Renega de les paraules d'ara fa un any del primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, quan afirmava que no votaria contra el procés engegat a Catalunya. Creu que l'estratègia de "la puta i la ramoneta" castigarà el PSC: "La gent anticatalanista té clar que el PSC no és un garant de l’unionisme".

"Ara fa un any el PSC estava a favor d’una consulta legal i acordada amb l'Estat espanyol. Ara, creem una via per demanar els mecanismes perquè sigui així, però se'n desdiuen. Ha preferit no molestar el PSOE, qui no toleraria una altra discrepància al Congrés. Ha decidit casar-se amb el PSOE i abandonar l’historial catalanista del PSC. I això té costos lligats. Passarà a ser un partit minoritari. Per aquest trencament del contracte amb la ciutadania, crec que és bo que el PSC implosioni", ha relatat l'economista qui ha fet una darrera alerta: "Que es calcin si esperen que els seus vots no vagin a petar a Ciutadans".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/sala-i-martin_cap_mitja_america_ha_fet_cas_a_rajoy_98108.php