divendres, 31 de gener del 2014

Escòcia podria ser membre de la UE en un any i mig en cas d'independència

Divendres  31.01.2014  06:00

Ho va explicar ahir el director honorari de la Comissió Europea, Graham Avery, en una compareixença al parlament escocès

 



Graham Avery al parlament escocès.


Una Escòcia independent podria ser membre de ple dret de la Unió Europea abans d'un any i mig després del referèndum. Ho va explicar ahir el director honorari de la Comissió Europea, Graham Avery, en una compareixença al parlament escocès. Avery, que va negociar l'entrada del Regne Unit a la Comunitat Europea, va qualificar d'absurda la posició del govern del Regne Unit sobre aquesta qüestió i va demanar que no es tingués en compte el discurs de la por que fan tant els membres del govern britànic com els líders europeus.

Avery considera, igual com el Llibre Blanc per la Independència del govern escocès, que l'article 48 del tractat de Lisboa preveu la incorporació ràpida de nous estats amb ciutadans pertanyents a la Unió Europa. I va recordar que David Edward, jutge del Tribunal Europeu, ja va dir fa tres setmanes que el Regne Unit tindria 'l'obligació' d'assegurar la continuïtat d'Escòcia a la Unió Europea.

Respecte de les declaracions del president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durão Barroso, i del president del Consell, Herman Van Rompuy, segons les quals una Escòcia independent hauria de tornar a demanar l'adhesió a la Unió com qualsevol altre estat, Avery va dir que no deien 'tota la veritat'.

Vegeu ací la compareixença sencera, de més d'una hora de durada:

Enllaç video  a Vilaweb : http://www.vilaweb.cat/noticia/4170373/20140131/escocia-podria-membre-ue-any-mig-cas-dindependencia.html

Un informe del parlament britànic d'Avery detalla com una Escòcia independent continuaria a la UE

Graham Avery va publicar un informe a final del 2012 per encàrrec del govern britànic sobre la manera d'integrar un estat escocès a la UE. En resum, l'informe diu que si els escocesos han estat ciutadans de la UE durant quaranta anys i ho volen continuar essent, 'no se'ls hauria de fer sortir i tornar a entrar de la mateixa manera que els ciutadans d'un país com Turquia'.

Traducció al català de l'informe

Graham Avery

Graham Avery és professor d'Oxford i director general honorari de la Comissió Europea. És considerat un dels màxims especialistes en l'ampliació comunitària. Actualment forma part de la direcció  de la Trans European Policy Studies Association i és membre del St. Antony's College de la Universitat d'Oxford.

Fou un dels negociadors principals per a aconseguir l'adhesió de la Gran Bretanya a la Comunitat Europea. Aleshores va passar a treballar per a la Comissió Europea, on va estar entre el 1973 i el 2006, fent negociacions d'adhesió de nous països. Va dirigir personalment l'entrada d'Àustria, va formar part dels equips que negociaven l'adhesió de Finlàndia i Suècia i també va participar en la fracassada negociació amb Noruega.

Durant el procés d'entrada de la majoria de països de l'antiga Europa de l'est va actuar com a assessor principal de la Comissió i fou l'encarregat de revisar les aplicacions d'entrada de molts d'aquest països.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4170373/20140131/escocia-podria-membre-ue-any-mig-cas-dindependencia.html