divendres, 31 de gener del 2014

El calendari del xoc de trens

El Pla del Govern i del Parlament per convocar la consulta dins la legalitat en un marge de temps molt estret i controlat

Una sèrie de decisions "llampec" deixarien la feina feta entre l'11 i el 23 de setembre

Especial: Referèndum d'independència de Catalunya 9 de novembre de 2014


, Parlament | Actualitzat el 31/01/2014 a les 00:30h



El calendari, dia a dia, amb el que treballarien Govern i forces parlamentàries. Foto: Albert Alemany/ND


“És tan segur que convocarem la consulta com que la suspendran”. Aquesta és la previsió amb què treballen el Govern i les forces que donen suport explícit al dret a decidir. A partir d'aquesta base, tant l'executiu com els grups parlamentaris han posat tota la maquinària a funcionar per plantejar diversos escenaris per resoldre l'atzucac per convocar la consulta en plena legalitat i obrir la via del xoc de trens.

De totes les hipòtesis de treball, la que més força va agafant al nucli dur del Govern i a les formacions que donen suport a la consulta és la que concentraria totes les decisions en poques setmanes. Una mena d'estratègia "llampec" que combinaria amb precisió la legalitat, l'habilitat processal, la flexibilitat del Reglament del Parlament i els terminis.

De l'11-S al DOGC

Segons han informat fonts parlamentàries a Nació Digital, el primer pas es faria aprofitant l'embranzida de l'acte de l'11 de Setembre, amb tota la força simbòlica que suposa el Tricentenari. L'endemà, un missatge del president de la Generalitat, Artur Mas, sense cap decisió concreta.

El següent pas seria la convocatòria d'un ple extraordinari a través del consens de la Mesa i de la Junta de Portaveus pels dies 17 i 18 setembre -dimecres i dijous- que serviria per aprovar la Llei de Consultes. Una llei, la ponència de la qual, amb l'argumental que “s'ha de fer molt bé” i que cal exhaurir primer la “via 150.2”, allargarà fins a set mesos la seva tramitació.

Aprovada la Llei, el dilluns 22 de setembre es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat. El 23 de de setembre, dimarts, el Consell executiu aprovarà i el president signarà el decret de convocatòria de la consulta que s'haurà de celebrar el 9 de novembre, tal i com determinava el pacte del passat 12 de desembre.

Impugnació i recurs

A tot estirar el divendres 26 de setembre, el Consell de Ministres espanyol aprovaria recórrer a través de l'advocacia de l'Estat el decret de convocatòria i la Llei de Consultes. No es pot interposar recurs fins que la llei no hagi estat publicada al DOGC.

Debat de Política General i xoc de trens

Darrera fase. El 29 i el 30 de setembre se celebraria el debat de Política General. Mas informaria al Parlament que la convocatòria s'ha fet amb tota la legalitat vigent. El Tribunal Constitucional admetria a tràmit els recursos i aplicaria la suspensió cautelar en una interlocutòria dictada dins els terminis ajustats en la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, i que s'hauran de comunicar als afectats, en aquest cas al Govern, i ser publicats al BOE. A partir d'aquí, el xoc de trens.

L'aposta amb més defensors

Aquest seria el plantejament que, ara per ara, tindria més defensors en el brainstorming institucional del procés. Ara bé, a ningú no se li escapa que, ara per ara, dibuixar escenaris a set mesos vista amb l'alt voltatge de tensió política que es percep i el que s'espera, pot variar substancialment.