ECONOMIA
Les empreses de vehicles i components del país admeten "preocupació" pels nous aranzels als cotxes de fora dels EUA, però allunyen els objectius de la Casa Blanca per al sector
![]() |
Les comprovacions en la part final del muntatge de vehicles a la fàbrica Seat | Àlex Recolons (ACN) |
Les primeres reaccions de les empreses locals donen compte dels avisos llançats des del Principat i el conjunt de la UE. Des que es va fer pública la mesura, General Motors ha perdut més de tres punts a la borsa, uns quatre euros per acció -de 52 ha passat a 47 i escaig-. Ford, per la seva banda, s’ha mantingut estable després d’una muntanya russa borsària en només unes hores, i va arribar a perdre prop d’un 10% de la cotització en els minuts posteriors al comunicat de l’administració. Només la Tesla del seu aliat Elon Musk ha reaccionat positivament al canvi. Els retrocessos fora dels EUA han concentrat el seu mercat dins el país i, per tant, la seva cadena de valor no es veurà tan afectada per les noves fronteres comercials.
El cop ve esmorteït, com ha passat recentment a l’economia estatunidenca, per la desconfiança del gran capital en les intencions de Trump. En una enquesta realitzada per la cadena CNBC, el consens dels analistes és que “els aranzels no poden durar”; en tant que podrien foradar la ja malmesa indústria automobilística de la federació. Les declaracions del mandatari, però, subratllen la voluntat de permanència de l’impost a les importacions: “els aranzels han arribat per quedar-se indefinidament”, ha etzibat.
Josep Nadal, director general del Clúster de l’Automoció de Catalunya (CIAC), sosté una posició similar a la de gran capital nord-americà. A parer de Nadal, el creixement sostingut que cerca Trump no es pot assolir amb la reclusió comercial. “Els aranzels no poden substituir la política industrial del país“, sentencia el directiu, que observa efectes perniciosos més enllà del món de les quatre rodes. “Això acaba amb una recessió“, alerta. A més, els primers consumidors a patir aquest nou perill, com en el cas borsari, seran els nord-americans. Segons detalla el portaveu de la patronal espanyola del sector de l’automòbil Anfac, Félix Garcia, “un 60% de les peces dels cotxes dels EUA venen de fora”. És a dir, malgrat que la indústria nord-americana té un important contingent de fabricants finals, la seva cadena de valor és majoritàriament internacional. A l’espera que la Casa Blanca detalli els codis aranzelaris dels components que patiran els impostos, doncs, tot fa pensar que els compradors dels EUA hauran de dedicar més diners a comprar-se un cotxe, fins i tot si en compren un de local. “Si graves les peces amb un 25%, encara que la companyia sigui local, el resultat és que el cotxe s’encarirà. Som empreses globals”, argumenta Garcia.
![]() |
El president dels Estats Units, Donald Trump / EP |
Efectes limitats a Catalunya
La preocupació que reconeixen les principals entitats empresarials del sector és global, però els efectes immediats sobre els balanços catalans seran limitats. Segons dades d’Anfac, cap vehicle fabricat a l’Estat espanyol va arribar al mercat nord-americà el 2024, mentre que el 2023 només s’hi van transportar uns 50.000. Pel que fa al conjunt de la indústria -incloent-hi els components-, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, Acció, estima que una vuitantena d’empreses catalanes poden patir les tarifes, amb un cost d’uns 80 milions d’euros. Ara bé, aquestes només són les amenaces directes. Altres mercats millor connectats amb Catalunya sí que dediquen bona part dels seus esforços a vendre als EUA, fet que podria acabar contagiant les conseqüències dels aranzels als balanços del Principat.
Segons dades de la patronal europea de fabricants d’automòbils, ACEA, el principal venedor comunitari als Estats Units és Alemanya. Així ho confirma també la consultora especialitzada Jato Dynamics, que recull que més del 73% de les exportacions de vehicles complets de la UE als EUA el 2024 corresponen al conegut com a Gran trident alemany: BMW, Mercedes i Audi. I els greuges alemanys, com es desprèn de les xifres de vendes a l’exterior de l’Idescat, també són catalans. El país centreeuropeu va ser el 2024, amb molta diferència, el comprador preferit per als productes catalans llistats sota l’identificador aranzelari de les peces per a vehicles de motor, amb més de 600 milions d’euros mobilitzats. També el mercat italià pot servir perquè els aranzels amenacin Catalunya. Stellantis protagonitza unes exportacions de vehicles de motor per valor de més de 4.700 milions cap als EUA. El teixit català forma part d’aquesta cadena de valor, amb prop de 100 milions d’euros venuts a la indústria italiana el 2024.
La batalla comercial de Trump obre fronts per a Catalunya fins i tot fora de la UE. Segons dades de l’agència de l’ONU per al comerç internacional (UN Comtrade) el primer exportador de vehicles de motor als EUA ha estat, els darrers anys, el Mèxic. Les empreses exportadores de components del país també han trobat al país centreamericà un important nínxol, amb més de 125 milions d’euros en facturació el curs passat, tal com recull l’Idescat. Així, malgrat que la ferida directa per a la indústria catalana no és especialment profunda, els efectes sobre el conjunt de la cadena de valor sí que poden arribar a fer mal als negocis locals. “Notícies com aquestes, especialment amb com s’ha deixat anar, acaben generant incertesa: per als productors, per a la cadena de valor i per als compradors”, lamenta Nadal.
![]() |
Imatge d’un operari a la planta de Seat a Martorell / Europa Press |
Noves oportunitats
El principal risc que troba Nadal per a les empreses locals és la paràlisi que pot generar la nova frontera comercia. Els aranzels del 25% arriben, a més, en un moment inestable per a l’automòbil europeu. “Plou sobre mullat”, alerta el director general del CIAC; després d’anys d’incerteses per l’estricte full de ruta per al vehicle elèctric de Brussel·les. La nova amenaça provocarà que algunes inversions i decisions estratègiques es retardin encara més, a l’espera que la Casa Blanca retiri els impostos. Ara bé, més enllà d’un període de temps conservador, “esperar-se no esperarà ningú”, sentencia el dirigent. De fet, les guerres comercials dels EUA poden servir per obrir nous mercats a les companyies comunitàries. “És possible que hi hagi canvis en els fluxos exportadors”, raona Nadal, arran de la tarifa. Altres veus del mercat hi estan d’acord: “Per què Europa acaba de signar un acord amb Mercosur? Per què mira cap a l’Índia? És evident”, comenten les mateixes fonts. De fet, l’automòbil és una de les grans guanyadores dels nous tractats de lliure comerç signats per l’executiu d’Ursula von der Leyen.
Altres mercats no entusiasmen tant les companyies locals. La Xina encara desperta controvèrsies, malgrat el seu elevat potencial, especialment en l’àmbit del vehicle elèctric. Per a Anfac, la pau comercial amb Pequín pot arribar si s’hi apliquen “les normes del lliure comerç internacional”, i sempre que les parts “competeixin en les mateixes condicions”. En aquest sentit, les patronals insisteixen que, abans de mirar cap enfora, els operadors de la UE haurien d’assolir tot el seu potencial entre el client local. “És fonamental assolir l’autonomia estratègica per evitar que el comprador pateixi les conseqüències de les batalles aranzelàries”, sosté Garcia. Només dins el mercat espanyol, de fet, els operadors encara tindrien un marge d’unes 200.000 unitats venudes l’any, “segons nombre d’usuaris i renda per càpita”. A parer d’Anfac, les fabricants de l’Estat aspiren a vendre localment un 20% de la seva producció local. “I estem per sota del 10%”, lamenta el portaveu.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
https://elmon.cat/moneconomia/empreses/automobil-catala-regira-trump-pot-sortir-tret-culata-94868/
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada