divendres, 28 de març del 2025

L’escàndol que persegueix Von der Leyen: centenars de milions en adjudicacions irregulars quan era ministra de Defensa a Alemanya

 

 

INTERNACIONAL

 

27/03/2025

 

 


 

 

Ursula von der Leyen, que avui lidera la campanya per a un milmilionari increment de la despesa militar al conjunt de la UE, va ser investigada quan era ministra de Defensa d’Alemanya (2013-2019) a causa de sospita en l’adjudicació de contractes a consultores externes. La investigació del cas Berateraffäre (“escàndol dels assessors”) se centrà a esclarir si el ministeri que dirigia l’avui president de la Comissió Europea havia atorgat contractes per valor de més de 200 milions d’euros sense seguir els procediments legals establerts. L’absència de licitacions públiques transparents va derivar en acusacions de nepotisme i malbaratament de fons públics.

L’any 2018, el Tribunal Federal de Comptes alemany va concloure que més de la meitat dels processos contractuals auditats, en bona part corresponents a despeses de consultoria, no s’ajustaven a la normativa. A banda de les irregularitats tècniques, va qüestionar-se la conveniència de recórrer a un volum tan notori de serveis d’assessories externes, atesa l’elevat nombre d’empleats qualificats amb què comptava el ministeri. Aquell mateix any Von der Leyen admetia errades en l’atribució de contractes, però se’n desmarcà assegurant que no estava al corrent dels detalls.

Una de les principals beneficiades per les milionàries adjudicacions del departament va ser l’empresa

de consultoria McKinsey, d’on provenia Katrin Suder, mà dreta de Von der Leyen dins la Cancelleria. Les sospites de conducta clientelar s’intensificarien després de descobrir-se que, entre 2016 i 2019, David von der Leyen, el fill de l’aleshores ministra, ocupava un càrrec de responsabilitat en l’organigrama de la mateixa McKinsey.

El cas es va agreujar encara més quan va fer-se públic que les dades de dos telèfons mòbils que Ursula von der Leyen emprava com a ministra havien estat esborrades després que el Bundestag les sol·licités com a evidència l’any 2019. Tot i que el Ministeri ho justificà com una pràctica rutinària de seguretat, la comissió d’investigació parlamentària va determinar que la supressió de la informació dels dispositius va produir-se amb posterioritat a la petició.

Contingut relacionat:
 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://lalternatiu.cat/2025/03/27/lescandol-que-persegueix-von-der-leyen-centenars-de-milions-en-adjudicacions-irregulars-quan-era-ministra-de-defensa-a-alemanya/