divendres, 20 de setembre del 2024

Normalitzar el rei del 3-O i fugir d’estudi amb el president a l’exili

 

 

OPINIÓ

 

 

"La reunió d'Illa amb Felip VI, la trobada amb alguns expresidents de la Generalitat i la gira per tota Espanya són un intent de relligar el règim del 78 amb l'autonomia catalana"

 

 

 

 

 

 

 Josep Maria Botanch

19/09/2024




“Avui m’he reunit amb S.M. el rei Felip VI, en el marc de la normalitat institucional. El respecte entre institucions sempre serà un dels principis fonamentals de l’acció política d’aquest Govern”. Aquest és el missatge publicat pel president de la Generalitat, Salvador Illa, després de trobar-se amb el monarca espanyol a la Zarzuela, una foto que no es produïa des que Artur Mas el va visitar l’any 2015. Fa quasi 10 anys. Ni Carles Puigdemont ni Quim Torra ni Pere Aragonès van anar a la Zarzuela, però el discurs del 3-O del 2017, en què va avalar la repressió contra el referèndum sobre la independència del Primer d’Octubre, va marcar un abans i un després en les relacions. Aquell dia no va fer ni una sola al·lusió als incidents, ni als ferits la repressió violenta dels cossos i forces de seguretat espanyols, i, per contra, va avalar la intervenció de la Generalitat a través de l’aplicació de l’article 155. Des d’aleshores, la relació de Felip VI amb Catalunya ha estat marcada per la tensió, i un rebuig constant.

A més, cal no oblidar que el distanciament de Felip VI amb Catalunya es va produir abans, per una decisió seva. A la tardor del 2015 el monarca espanyol va decidir no rebre Carme Forcadell quan, com a presidenta del Parlament,

va demanar audiència per comunicar-li la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, i li va demanar que es limités a comunicar-ho per escrit. Va ser ell, el monarca espanyol, qui va decidir trencar amb la tradició que establia que el president de la cambra catalana li comunicava personalment qui havia de ser el nou president de la Generalitat. Però per molt que Illa vulgui entrellaçar la figura del rei espanyol amb Catalunya, la realitat és una altra. 

Els catalans han suspès sempre la monarquia espanyola als estudis elaborats pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i, segons les darreres dades publicades, el suport a la corona està sota mínims. La valoració d’aquesta institució espanyola no ha arribat mai al 3, sobre 10, des que el CEO va començar a preguntar sobre la qüestió l’any 2014. El darrer cop que es va preguntar als catalans sobre el grau de confiança en la monarquia espanyola es remunta el març del 2023: un 1,7 de mitjana. És a dir, el malestar dels catalans amb el rei espanyol és indiscutible, i el Govern, a través de la consellera i portaveu Sílvia Paneque, ni tan sols s’atreveix a concretar si el govern és partidari de la monarquia. “És un govern de tots els catalans, es manifestin com es manifestin”.

Illa vol normalitzar una relació institucional que va quedar congelada des d’aquell 3-O, i es mostra “molt content” de fer-ho, però per part del monarca espanyol ni un sol gest. Per què no fa servir la vehemència d’aquell nefast discurs per reclamar als jutges que apliquin les lleis aprovades democràticament com l’amnistia? Illa s’ha reunit amb Felip VI, ha rebut els expresidents Jordi Pujol, José Montilla i Artur Mas a Palau, i ha anunciat una gira per tot l’estat espanyol en un intent de relligar el règim del 78 amb l’autonomia catalana. De fet, el president de la Generalitat, abans ministre, és un ferm defensor que la màxima institució espanyola “forma part del pacte constitucional que hem defensat”. És el que el Parlament ha votat, i els vint diputats d’ERC també, encara que la formació faci tuits i escarafalls lamentant-se per la fotografia. No s’ho imaginaven?

Encara no hi ha data, tampoc, per trobar-se amb els presidents Quim Torra i Pere Aragonès. Però, i Carles Puigdemont? El Govern fuig d’estudi quan se li pregunta directament per una possible trobada amb el president a l’exili, i a Palau es limiten a dir que “la voluntat” és reunir-se amb els expresidents. Si vol normalitzar la situació, així com demana que s’apliqui l’amnistia a Carles Puigdemont, per què no va fins a Waterloo a trobar-se amb el president a l’exili? Seria evidenciar una anormalitat democràtica, sobretot tenint una llei en vigor que l’empara i que en les passades eleccions el van votar 674.896 catalans. Illa està “molt content” de trobar-se amb el monarca que va avalar la violència contra una part dels catalans que volen la independència. Una encaixada de mans i una trobada de dues hores no solucionaran la tensió existent entre una gran part de la societat catalana i la monarquia espanyola. I, crec, que no hi ha marxa enrere en aquest trencament.



 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://elmon.cat/opinio/normalitzar-el-rei-del-3-o-i-fugir-destudi-amb-el-president-a-lexili-903149/