divendres, 27 de setembre del 2024

El Consell d’Europa recrimina a Aragó la no protecció del català

 

 

LLENGUA CATALANA

 

 

26.09.2024

per REDACCIÓ

 

 

 


 



El Consell d’Europa, després de criticar durament el Regne d’Espanya pel fet que la seva justícia vulgui imposar un mínim del 25% de castellà a les escoles catalanes, afirma en el seu informe sobre les llengües anomenades “regionals” i “minoritàries” que la comunitat autònoma de l’Aragó hauria d’incloure “el nom del català a l’Estatut d’Autonomia” i, a més, hauria de “prendre mesures immediates i decidides, en cooperació amb els parlants, per protegir i salvaguardar el català i la seva cultura” en els territoris de la comunitat on es parla. Segons l’informe aquestes dues accions s’haurien de dur a terme de manera immediata.

Les “necessitats i desitjos dels parlants del català ja no es tenen en compte”, segons l’informe esmentat, a la vegada que

els recursos destinats a la preservació i foment de l’ús del català a l’Aragó s’han vist reduïts per part del govern del PP de Jorge Azcón de manera “dràstica”.

L’informe continua recomanant al govern aragonès l’elaboració, “en col·laboració amb els parlants, un pla d’acció per a la protecció, ús i promoció del català” així com finançar les entitats que defensen la llengua catalana en territori aragonès.

L’informe també recomana al govern aragonès impulsar “l’ús i la presència del català” als mitjans de comunicació aragonesos.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.estat.cat/el-consell-deuropa-recrimina-a-arago-la-no-proteccio-del-catala/