dilluns, 17 de juny del 2024

L’Estat només necessitaria un vot per aprovar el finançament català

 

 

Per a reformar el finançament autonòmic, el govern espanyol hauria de fer-ho a través d'una llei orgànica

 

 

Aragonès saluda Sánchez abans de reunir-se a la Generalitat / Europa Press

 


Adrià Rovira Serra

17-06-2024


Si el govern espanyol i el de la Generalitat volguessin podrien pactar bilateralment el finançament singular per Catalunya i la resta de territoris de l’estat no podrien fer-hi res. Així és, ja que l’executiu estatal només necessitaria el vot d’una sola comunitat autònoma -que podria ser Catalunya- per a validar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) un tractament singular en matèria de finançament -tal com reclama Catalunya des de fa anys- perquè el Ministeri d’Hisenda compta amb el 50% dels vots dins del fòrum multilateral, segons expliquen a Europa Press experts en finançament autonòmic.

Ara bé, el director de Fedea, Ángel de la Fuente, precisa que el Consell de Política Fiscal i Financera “no mana” directament sobre el sistema de finançament autonòmic, encara que sigui un òrgan important, sinó que l’important és el que es recull en la llei de finançament autonòmic. En aquesta norma, no s’impedeix que hi hagi negociacions bilaterals en aquesta reforma, encara que després s’hagi de sotmetre a la votació del Consell de Política Fiscal i Financera, on estan representades totes les comunitats autònomes.

 

 

 

Cal recordar que al Consell de Política Fiscal i Financera és habitual que el govern espanyol acabi guanyant totes les votacions, ja que el Ministeri d’Hisenda disposa de la meitat dels vots, mentre que els representants de les comunitats i les ciutats autònomes disposen cadascun d’ells d’un sol vot. Tot i que es pugui votar al CPFF, per a reformar el finançament autonòmic s’hauria d’aprovar una llei orgànica, que se sotmetria a la votació del Congrés i el Senat, on el PP compta amb majoria absoluta i podria dilatar la tramitació, com ja ha passat amb la llei d’amnistia.

Els barons del PSOE i el PP, en contra

No obstant això, ja són diverses les federacions autonòmiques del PSOE que han exhibit el seu rebuig frontal al finançament singular per a Catalunya. Davant la porta oberta que ha deixat el govern espanyol, diferents barons del PSOE han volgut mostrar el seu rebuig a aquesta proposta de finançament singular per a Catalunya, insinuant que seria una cessió a l’independentisme català per a mantenir a Pedro Sánchez a la Moncloa. En aquest sentit, s’ha pronunciat el líder socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha carregat contra aquesta proposta de finançament singular per a Catalunya perquè considera que seria “un preu massa car per mantenir un lloc”.

 Per altra banda, les comunitats autònomes governades pel Partit Popular han sortit en totes a carregar contra el plantejament de l’executiu estatal i demanant una negociació multilateral en el Consell de Política Fiscal i Financera. El primer ‘baró’ autonòmic del PP a pronunciar-se va ser el líder andalús Juanma Moreno, que va voler deixar clar que tractarà d'”impedir” que es cometi una nova “injustícia” amb aquesta comunitat en matèria de finançament autonòmic, per “cessions” del Govern central a l’independentisme català. En semblants termes es va referir el president valencià, Carlos Mazón, que ha qualificat d’“humiliació per a tots els espanyols” aquest tractament especial per a Catalunya.

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://elmon.cat/politica/estat-generalitat/estat-nomes-necessitaria-vot-aprovar-financament-catala-868118/