dilluns, 17 de juny del 2024

El PSOE desinfla la idea del finançament singular i s’oposa a un “concert” català

 

 

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

 

 

El PSOE admet que Catalunya mereix singularitats perquè té més competències, però s’oposa a un “concert” català 

 

Abel Degà
Foto: Europa Press
Madrid. Dilluns, 17 de juny de 2024. 13:45
Actualitzat: Dilluns, 17 de juny de 2024. 14:53
Temps de lectura: 2 minuts  

 

 

 




On no és el PSOE és en el concert”, ha etzibat aquest dilluns la portaveu del partit, Esther Peña. Gairebé totes les preguntes que se li han fet a la socialista a l’habitual roda de premsa d’aquest dilluns han girat al voltant del sistema de finançament singular per a Catalunya, l’endemà que es publiqués una entrevista en la qual Pedro Sánchez reconeixia que es pot treballar en aquesta qüestió de manera paral·lela a un acord multilateral amb la resta de comunitats autònomes. De fet, en la seva compareixença ha reiterat que tots els territoris de l’estat espanyol tenen les seves pròpies singularitats. Sí que la portaveu del PSOE ha donat una pista sobre quina és la idea que passa pel cap del president del govern espanyol: “És innegable que qui tingui més transferències tingui més mitjans econòmics”. Fonts de la direcció del partit, sense entrar en concrecions, recorden que Catalunya té transferides les competències policials i d’institucions penitenciàries. Però en cap cas s’estaria parlant que la Generalitat passés a partir d’ara a recaptar i gestionar els seus propis diners, com sí que passa a Euskadi.

 

Link video : https://www.elnacional.cat/ 

 

Així, Peña ha reiterat en aquesta roda de premsa que el PSOE va presentar-se als comicis generals del 23-J amb “la promesa electoral de reformar el sistema de finançament per a totes les comunitats autònomes” i “és compatible fer-ho en el pla multilateral i alhora articular un sistema de finançament singular per a un territori com Catalunya”. Així, la portaveu socialista segella la idea que

Catalunya es continuaria mantenint en el règim comú. “Es garantirà la igualtat entre ciutadans de l’Estat”, ha reivindicat, posant l’accent en què “hi ha singularitats a tots els territoris”. 

La portaveu del PSOE també ha respost a Carles Puigdemont, després que aquest dilluns publiqués una piulada en la qual es refería a les declaracions de Pedro Sánchez sobre el finançament català com un “escàndol” i acusés el líder socialista de fer “xantatge” als catalans. Els pròxims pressupostos generals de l’Estat han de parlar molt clar si volen comptar amb el nostre suport; i ja vam avisar de quines eren les condicions”, advertia en aquesta piulada el president de la Generalitat a l’exili. Aquest dilluns, la portaveu socialista li ha recordat que “la legislatura està en funcionament”. I li ha etzibat que “les seves paraules tenen la mateixa credibilitat que quan va dir que si no guanyava les eleccions es retiraria”. Un apunt, però: el líder de Junts per Catalunya no es va referir a perdre les eleccions, sinó a no aconseguir tornar a ser investit president.

Preguntada, per altra banda, si els socialistes confien pactar amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana els pròxims pressupostos generals de l’Estat, hi ha respost afirmativament. Ha insistit que el Congrés “funciona”, després que la cambra hagi aprovat decrets llei impulsats per l’executiu de Pedro Sánchez. “Continuem les converses”, ha sentenciat.

"On no és el PSOE és en el concert que proposa Feijóo"

La primera vegada que se li ha preguntat a Peña sobre la idea d'impulsar un sistema de finançament singular per a Catalunya, ha respost defensant-se amb retalls d'hemeroteca. Ha assenyalat que la popular Alicia Sánchez-Camacho havia defensat anys enrere que Catalunya tingués un sistema "singular", i també s'ha referit a unes declaracions fetes per Alberto Núñez Feijóo el novembre del 2016 en una conferència organitzada pel Cercle d'Economia de Barcelona, en la qual l'actual líder del PP i aleshores president de la Xunta de Galícia va assenyalar que "no és fàcil d'explicar que Catalunya no tingui un concert econòmic quan el tenen els bascos i els navarresos; aquestes coses es poden canviar, plantejar i discutir". "On no és el PSOE és en el concert que proposa Feijóo", ha sentenciat aquest dilluns la portaveu dels socialistes. 



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/psoe-desinfla-idea-financament-singular-oposa-concert-catala_1236750_102.html