dimecres, 14 de febrer del 2024

Debat a crits a Brussel·les per l’informe que ataca la immersió lingüística

 

 

Batussa entre eurodiputats per la manca de temps per analitzar el document, que reclama un tractament similar del català i el castellà a l'escola

 

 

 

La presidenta del Comitè de Peticions, Dolors Montserrat, en el debat sobre la immersió a Catalunya / ACN

 




del català i el castellà com a llengües vehiculars a l’escola. “Avui no es vota res, només és un debat”, ha dit Montserrat. “No entenc tant de soroll sobre una cosa que s’ha fet així amb totes les missions dels últims quatre anys”. El Comitè de Peticions ja va organitzar fa uns mesos un debat sobre la immersió al Parlament Europeu en el qual no van convidar experts ni defensors del model d’escola catalana.

 

 

Crítiques pels “interessos” en el debat sobre la immersió

L’eurodiputada italiana de Cinc Estrelles Maria Angela Danzi ha estat la nota discordant entre els integrants de la missió que va viatjar a Catalunya a mitjan desembre. Danzi ha carregat contra l’esborrany d’informe, del qual ha renegat per complet, i ha criticat la manca d’imparcialitat del text perquè els grups progressistes no han participat en la seva elaboració, així com que el debat al Parlament Europeu estigui contaminat per la participació de persones amb “interessos personals” en la qüestió. “M’han ensenyat que en els temes en què hi ha interès personal hi ha obligatorietat d’abstenció”, ha etzibat.

La batussa inicial per qüestions de reglament ha deixat pas al debat pròpiament dit, durant el qual els integrants de la missió s’han limitat a exposar sense filtres el relat dels unionistes espanyols sobre la immersió lingüística. La cap de la missió a Catalunya, Yana Toom, ha demanat “protegir les famílies” que demanen rebre un ensenyament en castellà i ha denunciat l’assetjament que pateixen. També ha reclamat “reconciliar les dues perspectives” sobre el debat, que, segons ella, implica donar igual tractament al català i el castellà, i ha posat en dubte l’essència de la immersió en considerar que protegir el català no és motiu suficient per donar-li prioritat a l’escola. 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/discussio-crits-parlament-europeu-debat-informe-immersio-catalunya-800761/