dilluns, 15 de gener del 2024

Interior descarta cedir el control de fronteres i els tràmits d’expulsió a Catalunya

 

 

ESPANYA

 

 

El Ministeri de l'Interior es reuneix amb els principals sindicats policials espanyols per calmar els ànims després de l'acord amb Junts

 

 

 

Pedro Sánchez i el Torturador Fernando Grande-Marlaska conversen al Congrés / Europa Press

 

 


El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, presidirà aquest dilluns el ple del Consell de la Policial Nacional, on es trobarà amb els sindicats més representatius del cos, molt crítics amb l’acord PSOE-Junts per cedir competències en immigració a Catalunya. Marlaska vol aprofitar la trobada per intentar calmar els ànims dels sindicats, que temen un “desballestament de l’estat”. Segons avança Europa Press, l’endemà de l’acord, la Direcció General de la Policia va fer una ronda de trucades a les principals organitzacions sindicals per explicar que les transferències pactades amb Junts corresponen a les competències del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i no a les del Ministeri de l’Interior, encarregat de la seguretat de l’estat.

Els sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han carregat contra el govern de Pedro Sánchez pel “mercadeig” continuat amb els partits independentistes. En públic, el Ministeri de l’Interior s’ha remès a les explicacions que han ofert la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, que han rebaixat l’abast dels acords amb Junts i han assegurat que el contingut de l’acord s’ha de pactar durant el tràmit de la llei orgànica que inclourà la

“delegació” de les competències. En privat, el telèfon de la Direcció General de la Policia treu fum per intentar tranquil·litzar els sindicats policials, que veuen els acords amb Junts com una amenaça a la seva feina.

 

La policia espanyola mantindrà les competències en control de fronteres / Europa Press

 

La policia espanyola no perdrà el control de les fronteres

Les trucades als líders sindicals tenen una cosa en comú: la garantia que la policia espanyola no perdrà en cap cas les competències en qüestions clau com el control fronterer de Catalunya o els tràmits d’expulsió de migrants en situació irregular. Segons les explicacions ofertes a les organitzacions policials, l’acord es limita a assumptes assistencials vinculats al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i en cap cas inclourà competències sobre tasques relacionades amb la llei d’estrangeria. El PP també havia atiat el temor a un traspàs de competències en matèria de seguretat nacional, com el control de fronteres, els visats, les autoritzacions de feina o els tràmits sobre expulsions o devolucions.

 

Reunió Marlaska-Elena

Marlaska es va reunir la setmana passada amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, amb qui va despatxar diversos assumptes pendents, com l’escolta reclamada pel president català a l’exili, Carles Puigdemont, mentre sigui a Bèlgica i que està pendent d’un informe de l’Advocacia de l’Estat, que anteriorment ha rebutjat la sol·licitud. Marlaska i Elena van acordar la convocatòria d’una junta de seguretat durant el primer trimestre de l’any. A finals del 2023, la Generalitat i el govern espanyol van pactar una partida de 1.600 milions d’euros per incorporar 3.000 agents als Mossos d’Esquadra, que arribaran als 22.000 policies el 2030. Així mateix, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va explicar que el Govern destinarà 46 milions d’euros addicionals per equiparar les condicions de jubilació anticipada de la policia catalana amb les de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/espanya/marlaska-descarta-cedir-control-fronteres-tramits-expulsio-catalunya-785412/