OPINIÓ - LA PÍNDOLA
Les accions de la multinacional catalana, que ahir van baixar d'un 26%, avui han recuperat un 12% · L'actitud de fermesa de l'empresa, que ha confirmat accions legals contra Gotha City Research, ha retornat certa confiança al mercat · Però el mal reputacional ja és fet.
Jordi Goula
10.01.2024 - 19:58
En el cas Grífols avui hi ha hagut quatre fets que cal ressenyar. El primer, el contraatac de l’empresa amb la confirmació d’accions legals contra Gotham City Research; el segon, les dades que s’han sabut de la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV); el tercer, les opinions contradictòries d’alguns agents del mercat; i el quart, el comportament erràtic, però amb rerefons positiu, dels inversors després de la patacada d’ahir, en què les accions de la companyia van baixar d’un 26% a la borsa.
Comencem per l’últim. Com era lògic d’esperar, l’alta volatilitat ha estat el signe més remarcable en el comportament del valor ja a primera hora. Una forta pujada al començament, seguida d’una caiguda no pas més suau i una recuperació lenta però continuada que l’ha deixat al final a tocar dels 12 euros, amb una pujada de gairebé el 12% respecte d’ahir. I falta analitzar el volum de transaccions que s’han fet. La mitjana d’aquests últims tres mesos, com a referència, havia estat d’1,8 milions d’accions cada dia. Ahir la xifra va pujar fins a 26 milions i avui ha estat al voltant de 13 milions. La sotragada, veient la recuperació parcial de la cotització i la baixada del volum de contractació, sembla apuntar a un “no empitjorament” de la situació.
El canvi radical en el comportament del títol s’ha vist aquest matí, quan s’ha sabut la resposta contundent de l’empresa a les acusacions del fons baixista americà. Grífols ha confirmat que emprendria accions legals contra Gotham City Research “pel mal causat, tant financer com de reputació, a la societat, com també
a tots els seus accionistes; i per haver causat una gran preocupació als seus pacients i donants”. En un text enviat a la CNMV, l’empresa ha defensat l’actual president executiu i conseller delegat, Thomas Glanzmann, que ha estat atacat de manera directa en el report de Gotham. En la nota es refutaven alguns dels punts dels quals era acusat. És a dir, Grífols ha passat ràpidament al contraatac amb fermesa.Les dades que s’han sabut de la CNMV poden fer pensar que és una operació ben orquestrada per a guanyar uns quants milions d’euros. Resulta que Gotham City Research ha desfet la major part de la seva posició curta (vegeu la Píndola d’ahir, on explicava el funcionament d’aquestes operacions) sobre Grífols, segons que consta en els registres de la CNMV. Per una altra banda, General Industrial Partners, un fons que és propietat de les firmes Gotham City Research i Portsea Asset Management, va agafar, abans de publicar l’informe, una posició curta del 0,57% del capital de Grífols, que equival a uns 2,4 milions d’accions. La posició que apareix ara en el regulador és del 0,06%, unes 255.000 accions. Vol dir que ja ha “fet la feina”.
Al preu a què van tancar les accions dilluns, abans d’emetre’s l’informe, el valor de les accions de Grífols equivalia a 34,6 milions d’euros. En cas que l’operació s’hagués tancat amb el preu final de les accions d’ahir, el benefici per al fons hauria estat d’uns 11,6 milions d’euros. I, en el supòsit que les accions es venguessin al preu de tancament de dilluns i es recompressin al preu d’obertura d’ahir, el mínim del dia, el benefici de l’operació per al fons podria haver-se enfilat fins a 16,7 milions d’euros. Seria normal que el guany oscil·lés entre els dos extrems, cosa que Déu n’hi do.
Però hi ha més. Qui també ha desfet la seva participació completament, segons recull la CNMV, és el fons anglès Ako Capital, que fins ahir tenia una posició curta sobre el 0,41% del capital de l’empresa, l’equivalent a prop d’1,75 milions d’accions. Curiós, no? Novament –i sempre en teoria, perquè no es pot saber a quin preu els fons van manllevar les accions per dur a terme l’operació–, la participació d’Ako Capital era valorada en 24,88 milions d’euros amb el preu que van marcar els títols dilluns a l’hora de tancar. Si la participació es va desfer just en l’obertura d’ahir, el benefici per al fons es podria haver disparat fins a 10,5 milions.
Així doncs, agregadament, tots dos fons baixistes podrien haver fet una caixa d’uns 27 milions d’euros per l’efecte que va tenir l’informe de Gotham en la cotització. Aquesta quantitat podria ser més alta o més baixa, segons el preu a què es fes la compra-venda, i segons el volum gastat en unes altres despeses, com el possible palanquejament de l’operació o la contraprestació oferta als accionistes de qui es van manllevar les accions per a fer la venda a curt.
Si aquest ha estat el motiu de la jugada, l’operació és legal, sempre que el report de Gotham digués la veritat. És clar, ara la cosa és saber si deia la veritat o no. Sigui com vulgui, sempre he pensat que les operacions a la baixa en la borsa són quasi sempre, en part, tramposes. Ja sé que els analistes les defensen perquè “ajuden a fer mercat” o, si voleu, a fer més diners en comissions per als agents que les tramiten. Però alguna cosa deuen tenir que quan van mal dades la primera cosa que fan les autoritats és prohibir-les. Recordem que durant la gran crisi es va fer així amb el deute d’alguns països.
I anem a la darrera qüestió. Entre els intermediaris no hi ha gaire acord sobre l’enrenou que s’ha originat. Vegem-ne dos exemples. Els analistes de Bankinter han reiterat aquest matí el seu consell de “vendre” accions de la companyia, de manera tàctica, i assenyalen com a principal punt negatiu “les relacions encreuades en el perímetre comptable de Grífols amb diverses filials i l’empresa patrimonial de la família Grífols”. El moll de l’os. En relació amb això, afegeixen: “Ens preocupa i, per a nosaltres, en aquest aspecte rau el gruix del mal de la reputació que significa l’informe de Gotham per a Grífols.”
En canvi, els analistes de Banc Sabadell han reiterat el consell de “comprar” sobre Grífols, amb una valoració de 19,50 euros per acció (avui ha tancat a 11,81). “Continuem sense trobar raons –diuen– per a modificar la nostra valoració, mentre no tinguem la certesa que hi ha errors materials o falta de veracitat de la informació reportada per Grífols.” En relació amb això, valoren positivament els aclariments fets per la companyia sobre la informació continguda en els estats financers, com també els criteris de consolidació i comptabilització utilitzats i validats pel seu auditor.
Són dues maneres de veure la mateixa situació. Veurem quin camí segueix. De moment, trobo a faltar que la CNMV hi digui alguna cosa. De fet, ahir no va dir res, però es va negar a suspendre la cotització, quan es van trobar amb l’allau de venedors sense contrapartida. Però no n’hi ha prou. Per cert, després sí que hi va haver compradors. Qui va comprar? També crec que els auditors de KPMG haurien de dir-hi la seva, si no volen quedar malament, perquè són ells que van donar per bones les operacions que ara retreu Gotham.
Sigui com sigui, suposant que el regulador i els auditors aconsegueixin de demostrar que tot és correcte en la comptabilitat de Grífols, l’impacte ja és molt negatiu, sense comptar amb els diners perduts pels inversors que han venut les accions aquests dos dies. Un analista deia: “La situació em recorda les víctimes d’acusacions falses, que, malgrat sortir absoltes, els costa molt de recuperar la credibilitat, la reputació i la vida anterior.” Sembla que comencen dies durs per a la multinacional d’hemoderivats catalana.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
https://www.vilaweb.cat/noticies/grifols-reacciona-passa-contraatac/
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada