dijous, 7 de desembre del 2023

Immigració i PISA, tòtem i tabú

 

 

OPINIÓ

 

 


 

 

 per Marc Arza, 6 de desembre de 2023 a les 19:00

 

 

 

«La immigració és un tabú i esmentar-la en un debat públic de qualsevol manera que no sigui l'elogi i la celebració s'assenyala de seguida com una temptativa de racisme enverinat»

 

 

Ahir es van fer públics els resultats de les proves PISA 2022 i les conclusions són alarmants. Les proves mesuren l'evolució en comprensió lectora, habilitat matemàtica i coneixements científics dels nois i noies en acabar l'ensenyament obligatori. Els resultats permeten comparar països i regions de l'OCDE (una organització internacional de països desenvolupats) i a Catalunya hi ha motius per mirar-los amb preocupació.

Arreu de l'OCDE els resultats han evolucionat negativament els darrers deu anys, però Espanya se situa per sota de la mitjana, clarament a la cua entre els països de la Unió Europea, i Catalunya... és a la cua d'Espanya! La clatellada ha centrat el debat públic de les darreres hores. Debat, per dir-ne d'alguna manera. Passades vint-i-quatre hores ja es pot dir que a Catalunya la conversa pública que acompanya els resultats de les proves PISA és


més preocupant i dramàtica que els resultats mateixos.


L'informe de l'OCDE que acompanya les proves assenyala alguns dels problemes que són a l'arrel de la crisi educativa a bona part del món desenvolupat. D'una banda, els joves de 2022 eren a l'escola durant la pandèmia de 2020 i van perdre gairebé mig curs amb el confinament. Dos altres factors se citen explícitament: la immigració i les pantalles. Les hores de pantalla a l'escola i a casa, sobretot a casa, perjudiquen els resultats matemàtics dels estudiants. La immigració, per les condicions socials que sovint l'acompanyen, empitjora de forma clara els resultats mitjans dels nens i joves de les famílies nouvingudes.


A Catalunya, però, hi ha coses que no es poden dir. Quan el secretari de Política Educativa del Departament d'Ensenyament es va atrevir a fer unes declaracions afirmant que la sobrerepresentació d'alumnes de família immigrant a les proves havia estat un llast pels resultats catalans va engegar una tempesta que encara dura. Fins i tot hi ha qui en demana la dimissió o el cessament. La immigració és un tabú i esmentar-la en un debat públic de qualsevol manera que no sigui l'elogi i la celebració s'assenyala de seguida com una temptativa de racisme enverinat. El canvi més significatiu, profund i radical que viu el país des de fa vint anys queda fora del debat públic. Un regal en safata a l'extrema dreta perquè el pugui potinejar en solitari amb el bonisme estúpid com a únic rival.

La immigració no és el problema, clar, però en molts casos arriba embolicada amb condicionants socials que perjudiquen els resultats escolars d'aquests joves. Les famílies amb menys recursos econòmics, els pares sense estudis i el desconeixement del català i el castellà en arribar a l'escola són factors amb una clara influència negativa sobre els resultats. Negar-ho no té cap sentit. Ignorar-ho no ajuda a entendre el país ni permet adoptar polítiques que corregeixin i compensin les desigualtats. Fer veure que la immigració és una pluja de confits sense posar negre sobre blanc els seus passius no ajudarà a la integració i la cohesió social, més aviat al contrari.



Tòtem i tabú, l'any 1913 Sigmund Freud va escriure un llibre amb aquest títol jugant amb l'antropologia i el mètode psicoanalític. El tabú era l'incest i el tòtem feia referència a la necessitat de totes les societats de construir referents compartits. Tòtem i tabú, cohesió i immigració, som aquí. El mite de la integració natural, progressiva, inevitable i fluida ha passat a la història, no serà així. La immigració transforma el país, li aporta dinamisme i ens salva d'un envelliment narcòtic i empobridor, però genera problemes i tensions que no es resoldran sols i que, en alguns casos, s'arrossegaran durant molt i molt de temps, potser per sempre. El tòtem està trencat i l'hem convertit en un tabú. Ens equivoquem, caldria mirar-lo de cara. 

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://www.naciodigital.cat/opinio/26804/immigracio-pisa-totem-tabu