divendres, 3 de novembre del 2023

L’Audiència espanyola envia ara a judici per terrorisme els encausats per l’operació Judes

 

 

PAÍS - PRINCIPAT

 

Els dotze activistes dels CDR, detinguts el 23 de setembre de 2019, serien inclosos en la futura llei d'amnistia, que encara es negocia

 

 


 

 

Arnau Lleonart   

03.11.2023 - 12:47

Actualització: 03.11.2023 - 15:37

 

 

La sala penal de l’Audiència espanyola ha tancat finalment la instrucció de l’operació Judes, que afecta dotze activistes dels CDR, i els envia a judici. La sala pren la decisió de tancar la investigació anys després d’haver-la engegat i just el mateix dia que el PSOE i ERC van presentar un acord d’investidura que inclou la llei d’amnistia, que previsiblement inclouria aquests casos.

Els dotze encausats investigats per l’Audiència espanyola són David BudriaClara BorreroXavier Buigas, Alexis CodinaEdu GarzónFerran JolisJordi RosGerminal Tomàs, acusats de pertinença a organització terrorista i fabricació i tinença d’explosius de caràcter terrorista; i Esther CanetSonia PascualQueralt Casoliva i Rafael Delgado, encausats per organització terrorista. Xavier Duch, inicialment detingut, fou alliberat del procediment penal perquè va quedar incapacitat per motius de salut.

A la interlocutòria, a la qual ha tingut accés VilaWeb, el tribunal refusa totes les reclamacions i demana a la fiscalia i a l’acusació particular que

redactin els escrits de conclusions per acusar-los de terrorisme. Les parts encara poden presentar un recurs de súplica en contra del tancament de la instrucció, però l’han de lliurar d’ací a tres dies a tot estirar.

Algunes defenses no volien que es tanqués encara la instrucció perquè encara no havien tingut accés al total de les diligències secretes del cas, malgrat que se’n va aixecar el secret de sumari el gener del 2021. Els advocats han presentat set recursos demanant que els lliurin la documentació, i en tots els casos es va ordenar que ho fessin, però no s’ha complert del tot.

La instrucció ja es va tancar ara fa un any, però es va acabar reobrint un mes després justament perquè no van tenir accés a les diligències secretes fins dues setmanes abans del tancament de la instrucció. Llavors no sabien, però, que no els havien lliurat tota la documentació, que encara ara reclamen. “La sala respon que […] el jutjat central d’instrucció número 6 ja va ordenar de lliurar aquestes diligències i que, en el moment processal actual, no pertoca exigir res en relació amb les mateixes, malgrat que encara no hagin estat lliurades completament, perquè ara només toca proposar actuacions noves”, denuncia Alerta Solidària en un comunicat. I afegeix: “És a dir, com que la reiteració d’accedir a la documentació completa és només això, una reiteració, ara no toca ser abordat perquè no és una sol·licitud nova.”

Els advocats il·lustren la importància de tenir aquesta documentació per a poder defensar-se dient que, des que van tenir accés a part de les diligències, han fet noves peticions. “Com la citació de sis agents de la Guàrdia Civil per a respondre sobre detalls d’aquestes investigacions, o bé la identificació de diferents policies i investigadors que romanen en l’anonimat”, diuen. Però afegeixen que s’han refusat perquè la sala considera que no són pertinents i que podran ser ateses durant el judici.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/laudiencia-espanyola-envia-a-judici-per-terrorisme-els-encausats-per-loperacio-judes/