dimarts, 7 de novembre del 2023

El jutge de Tsunami vol bloquejar l'amnistia a Europa amb una consulta al TJUE sobre terrorisme

 

 

INVESTIDURA

 

 

Si el TJUE ho admetés a tràmit, paralitzaria l'aplicació de l'amnistia i seria un escull pel retorn de Rovira i Puigdemont 

 

 

Vicenç Pagès / Mayte Piulachs
Foto: EuropaPress
Barcelona. Dimarts, 7 de novembre de 2023. 13:23
Actualitzat: Dimarts, 7 de novembre de 2023. 13:26
Temps de lectura: 2 minuts  

 

 

 


 

 

 

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón vol preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si en el dret de la Unió Europea es podria aplicar l'amnistia en els casos de terrorisme, segons informa l'agència Efe aquest dimartsAquesta consulta, que s'anomena qüestió prejudicial, podria provocar que la causa de Tsunami Democràtic quedés paralitzada fins a una resposta del tribunal europeu i, per tant, no se li pogués aplicar l'amnistia. El magistrat ja insinua aquesta consulta en la interlocutòria d'aquest dilluns, en la qual anuncia que està investigant per terrorisme al president a l'exili, Carles Puigdemont, i a la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, juntament amb una altra dotzena d'encausats.

Caldrà veure si l'amnistia per al procés que negocia el PSOE amb ERC i Junts precisa i blinda l'aplicació de la llei fins que es pronunciï el Tribunal Constitucional (TC). Per tant, l'efecte de la qüestió prejudicial podria bloquejar la tornada del president Puigdemont i de Rovira, tots dos a l'exili des de fa sis anys. 

Directiva europea

En la resolució, el magistrat del cas Tsunami Democràtic es refereix a la Directiva (UE) 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març de 2017, relativa a la lluita contra el terrorisme. Hi precisa que "la regulació europea en matèria de terrorisme, assenyala que: La Unió es basa en els valors universals de la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat i el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals.  I hi afegeix que "representen un dels atacs més greus contra la democràcia i l'Estat de Dret, principis que són comuns als Estats membres i en els quals es fonamenta la Unió".

El magistrat hi assenyala un dels articles de la directiva que sosté que "els Estats membres adoptaran les mesures necessàries per a garantir que els actes intencionats considerats delicte en l'Estat i que poden perjudicar greument un país, es tipifiquin com a terrorisme quan es cometin amb un dels fins enumerats en la directiva: incloent els atemptats contra la vida i integritat física de les persones, i les destruccions d'instal·lacions estatals o públiques, sistemes de transport o infraestructures".

Un mort per a Tsunami

En la interlocutòria, el jutge Garcia Castellón admet que ara per ara s'ha d'aclarir si la causa contra els suposats organitzadors de Tsunami Democràtic s'investiga per terrorisme, desordres terroristes o un delicte de terrorisme en concurs amb un de desordres.
La plataforma anònima Tsunami Democràtic va convocar per manifestacions multitudinàries contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes el 2019, especialment a l'aeroport del Prat i a l'AP-7, a la Jonquera. 
Per justificar la causa per terrorisme, ara el jutge ha fet investigar a la Guàrdia Civil si l'home que va morir d'un atac de cor a l'aeroport quan es va produir la protesta es pot vincular als investigats de Tsunami. La Fiscalia de l'Audiència Nacional ja ha anunciat que presentarà recurs contra la darrera resolució del jutge perquè considera que el cas de Tsunami ha de ser circumscrit al delicte de desordres públics, un cop derogat el delicte de sedició.
 
 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :