dimarts, 31 d’octubre del 2023

L’Europol manté l’independentisme català en l’informe sobre el terrorisme malgrat la carta del govern espanyol

 

 

MÓN - EUROPA

 

Inclou l'independentisme català i basc entre "els més actius i violents de l'escena del separatisme espanyol" · Puigdemont va dir que no es podia negociar amb qui demanava de considerar terrorisme l'independentisme català

 

 


 

 

 

Arnau Lleonart   

31.10.2023 - 09:26

Actualització: 31.10.2023 - 11:33

 

 

L’Europol manté l’esment a l’independentisme català a l’informe anual sobre la situació i tendència del terrorisme a la Unió Europea. Ara fa un mes el govern espanyol va enviar una carta demanant formalment la retirada de les al·lusions a l’independentisme català de l’apartat de terrorisme, ja que Carles Puigdemont havia assenyalat que per a negociar la investidura de Pedro Sánchez era imprescindible “el reconeixement i respecte a la legitimitat democràtica de l’independentisme”. L’Europol mateixa va dir que les dades que apareixen a l’informe són aportades pels estats membres, és a dir, el govern espanyol. Per això, Puigdemont va dir que no es podia començar una negociació “amb qui demana a l’Europol que ens tracti de terroristes”.

Ara bé, el govern espanyol ha fet rectificar a mitges l’Europol. La nova versió de l’informe sobre el terrorisme europeu, publicada el 26 d’octubre, manté el mateix redactat estigmatitzador amb l’independentisme, i tot el canvi que han fet ha estat moure en la maquetació del document els dos paràgrafs que en feien referència. Abans, apareixien dins de l’apartat “Terrorisme etnonacionalista i separatista” i ara és en l’apartat “Extremisme”. Els dos paràgrafs diuen així:

“A Espanya, els moviments independentistes català i basc són actualment els més actius i violents de l’escena del separatisme espanyol. Les seves narratives combinen el separatisme amb una visió d’extrema esquerra, encarant els missatges en contra de l’estat espanyol i les seves institucions, així com contra temes més amplis com el capitalisme. A més, uns quants grups nous i petits han sorgit en els cercles independentistes d’esquerres a Espanya.

El descontentament social i els problemes econòmics han estat utilitzats per aquests grups en els seus missatges contra l’estat espanyol i també com una oportunitat per a reclutar gent entre les capes més desafavorides de la societat.”

De fet, l’apartat “Extremisme” és nou, ja que abans el concepte d’extremisme apareixia unit sota el títol “Altres formes de terrorisme i extremisme”. Els dos paràgrafs referents a l’independentisme van precedits d’una explicació del que consideren “Extremisme mediambiental”.

El 26 de setembre el director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat espanyol (CITCO), Manuel Navarrete, va enviar una carta a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle, en la qual feia referència al fet que amb la inclusió d’aquests paràgrafs a l’informe “s’entén que els moviments independentistes catalans i bascs serien considerats com a organitzacions terroristes”. Tot seguit deia que l’informe que l’estat espanyol va aportar a l’Europol no qualificava l’independentisme català com a terrorisme, per això demanava: “Se sol·licita la rectificació dels epígrafs amb el fi que les al·lusions a l’independentisme català s’eliminin de l’apartat terrorisme i es mantingui en un epígraf independent com a independentisme.”

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/europol-mante-independentisme-catala-terrorisme/