dimarts, 23 de maig del 2023

Filtrat un document que mostra com Espanya vol prohibir el xifrat de missatges d'extrem a extrem

 

 

ESPIONATGE

 

 

La prestigiosa revista de tecnologia 'Wired' revela que Espanya defensa prohibir l'encriptació dels missatges dels ciutadans 

 

 

Judit Pellicer
Foto: Unsplash
Barcelona. Dimarts, 23 de maig de 2023. 11:12
Actualitzat: Dimarts, 23 de maig de 2023. 12:06
Temps de lectura: 3 minuts  

 

 

 


 

 

 

L'Estat espanyol defensa prohibir un tipus d'encriptació de milions de missatges que s'intercanvien els ciutadans de la Unió Europea (UE). Concretament, es posiciona en contra del sistema de xifrat d'extrem a extrem, aquell que utilitzen plataformes com WhatsApp o Signal. Així queda recollit en un document filtrat a la prestigiosa revista de tecnologia Wired. Es tracta d'un text del Consell Europeu en què es recullen les opinions dels països membres sobre la regulació d'aquesta mena de tecnologia. Segons el mitjà estatunidenc, Espanya té la posició més "extrema", sostenint no només que no s'han de protegir d'aquesta manera els missatges dels ciutadans, sinó que els estats han de poder escanejar aquests missatges a la cerca d'activitats il·legals. "L'ideal, segons la nostra opinió, seria desitjable impedir legislativament que els proveïdors de serveis amb seu a la UE implementessin el xifratge d'extrem a extrem", afirmen els representants espanyols al document filtrat. 

 

Tanmateix, què és aquest sistema de xifrat d'extrem a extrem i per què preocupa als estats? "El xifratge d'extrem a extrem és un mètode de seguretat que manté

les vostres comunicacions segures", exposa Google, que també l'ha emprat en els seus serveis. "Amb l'encriptació d'extrem a extrem, ningú, inclòs Google i tercers, pot llegir els missatges aptes mentre viatgen entre el vostre telèfon i el telèfon que al qual envieu el missatge". És a dir, ni l'empresa ni tercers actors, com les forces de seguretat, poden interceptar els missatges i desxifrar-los. 

 

Cal remarcar que no només els representants espanyols es mostren en contra de deixar que aquest sistema de xifrat segueixi a l'abast dels ciutadans. De fet, és un debat que fa anys que corre per Europa: s'han de protegir com una manera perquè els europeus puguin exercir un dret fonamental a la privadesa, o si s'han de debilitar per evitar que els delinqüents es puguin comunicar fora de l'abast de les forces de l'ordre? Segons el document la majoria dels estats vol tenir més control sobre aquest xifratge i, per extensió, reduir en major o menor grau la privadesa dels usuaris. Tanmateix, el mitjà destaca la postura espanyola com la més "extrema"

 

Concretament, en la seva resposta els representants espanyols afirmen que és "imperatiu que tinguem accés a les dades" i suggereix que hauria de ser possible desxifrar les comunicacions xifrades. 

 

Sorpresa i rebuig dels experts

És impactant per a mi veure que Espanya afirma directament que hi hauria d'haver una legislació que prohibeixi als proveïdors de serveis de la UE implementar el xifratge d'extrem a extrem", ha declarat a Wired Riana Pfefferkorn, investigadora de l'Observatori d'Internet de la Universitat de Stanford, qui ha afegit: "Aquest document té molts dels trets distintius de l'etern debat sobre el xifratge".

 

Altres han assenyalat el context en què l'Estat espanyol es posiciona respecte al control del xifratge d'extrem a extrem. Xnet, una xarxa d'especialistes i activistes que treballen per la defensa de la llibertat d'expressió a Internet, ha exposat que tot es fa sota la bandera de prevenir l'abús dels infants. "Excusa: Prevenir l'abús sexual a la infància. Realitat: No conté mesures per prevenir-lo. Imposa vigilància massiva", han sentenciat a les xarxes. Des de Xnet denuncien l'amenaça del dret a la intimitat dels ciutadans que seria aquesta regulació. Especialment, si és tan radical com la que demana Espanya. "La postura d'Espanya és la més extrema, avançant per la dreta Polònia i Hongria", han afirmat

 

 

 

 







L'Estat espanyol defensa prohibir un tipus d'encriptació de milions de missatges que s'intercanvien els ciutadans de la Unió Europea (UE). Concretament, es posiciona en contra del sistema de xifrat d'extrem a extrem, aquell que utilitzen plataformes com WhatsApp o Signal. Així queda recollit en un document filtrat a la prestigiosa revista de tecnologia Wired. Es tracta d'un text del Consell Europeu en què es recullen les opinions dels països membres sobre la regulació d'aquesta mena de tecnologia.

 

 Segons el mitjà estatunidenc, Espanya té la posició més "extrema", sostenint no només que no s'han de protegir d'aquesta manera els missatges dels ciutadans, sinó que els estats han de poder escanejar aquests missatges a la cerca d'activitats il·legals. "L'ideal, segons la nostra opinió, seria desitjable impedir legislativament que els proveïdors de serveis amb seu a la UE implementessin el xifratge d'extrem a extrem", afirmen els representants espanyols al document filtrat. Tanmateix, què és aquest sistema de xifrat d'extrem a extrem i per què preocupa als estats? "El xifratge d'extrem a extrem és un mètode de seguretat que manté les vostres comunicacions segures", exposa Google, que també l'ha emprat en els seus serveis. "Amb l'encriptació d'extrem a extrem, ningú, inclòs Google i tercers, pot llegir els missatges aptes mentre viatgen entre el vostre telèfon i el telèfon que al qual envieu el missatge". És a dir, ni l'empresa ni tercers actors, com les forces de seguretat, poden interceptar els missatges i desxifrar-los. Cal remarcar que no només els representants espanyols es mostren en contra de deixar que aquest sistema de xifrat segueixi a l'abast dels ciutadans. 

 

De fet, és un debat que fa anys que corre per Europa: s'han de protegir com una manera perquè els europeus puguin exercir un dret fonamental a la privadesa, o si s'han de debilitar per evitar que els delinqüents es puguin comunicar fora de l'abast de les forces de l'ordre? Segons el document la majoria dels estats vol tenir més control sobre aquest xifratge i, per extensió, reduir en major o menor grau la privadesa dels usuaris. Tanmateix, el mitjà destaca la postura espanyola com la més "extrema". 

 

Concretament, en la seva resposta els representants espanyols afirmen que és "imperatiu que tinguem accés a les dades" i suggereix que hauria de ser possible desxifrar les comunicacions xifrades. Sorpresa i rebuig dels experts És impactant per a mi veure que Espanya afirma directament que hi hauria d'haver una legislació que prohibeixi als proveïdors de serveis de la UE implementar el xifratge d'extrem a extrem", ha declarat a Wired Riana Pfefferkorn, investigadora de l'Observatori d'Internet de la Universitat de Stanford, qui ha afegit: "Aquest document té molts dels trets distintius de l'etern debat sobre el xifratge". Altres han assenyalat el context en què l'Estat espanyol es posiciona respecte al control del xifratge d'extrem a extrem. Xnet, una xarxa d'especialistes i activistes que treballen per la defensa de la llibertat d'expressió a Internet, ha exposat que tot es fa sota la bandera de prevenir l'abús dels infants. "Excusa: Prevenir l'abús sexual a la infància. Realitat: 

 

No conté mesures per prevenir-lo. Imposa vigilància massiva", han sentenciat a les xarxes. Des de Xnet denuncien l'amenaça del dret a la intimitat dels ciutadans que seria aquesta regulació. Especialment, si és tan radical com la que demana Espanya. "La postura d'Espanya és la més extrema, avançant per la dreta Polònia i Hongria", han afirmat Realment serveix desfer el dret de la privacitat dels ciutadans sota la bandera de la lluita contra el crim, concretament contra l'abús infantil? Iverna McGowan, secretària general de la branca europea del Centre per a la Democràcia i la Tecnologia, ha afirmat a Wired: "Trencar l'encriptació d'extrem a extrem per a tothom no només seria desproporcionat, sinó que seria ineficaç per assolir l'objectiu de protegir els nens". Puigdemont denuncia la postura d'Espanya Carles Puigdemont s'ha fet ressó de la investigació de Wired i ha denunciat la posició d'Espanya sobre aquesta tecnologia. "Espanya té una visió de la tecnologia pròpia de països autoritaris", ha sentenciat a les xarxes socials. 

 


 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/filtrat-document-mostra-espanya-vol-prohibir-xifrats-missatges-extrem-extrem_1030761_102.html