divendres, 23 de setembre del 2022

Un espanyolista increpa Puigdemont a l'aeroport de Viena: "¡A la cárcel!"

 

 

AUSTRIA

 

 

La Central European University de Viena va rebre pressions espanyoles perquè el president no hi parlés, però van fracassar 

 

 

 

Lluís Bou
Foto: Josep Lluís Alay
Barcelona. Divendres, 23 de setembre de 2022. 18:01
Actualitzat: Divendres, 23 de setembre de 2022. 18:32
Temps de lectura: 2 minuts
 

 

 

 


 

 

 

 

Un espanyolista ha increpat el president a l'exili, Carles Puigdemont, a l'aeroport de Viena, quan es disposava a agafar l'avió per tornar a Brussel·les. Segons ha explicat el mateix president, l'individu li ha colpejat l'espatlla mentre cridava en castellà "¡a la cárcel!". "I se n'ha anat corrents sense tenir la valentia de donar la cara", ha detallat. Tot i l'incident, Puigdemont no ha patit danys personals.

 

El president ha atribuït l'atac al fet que ni el rei Felip VI ni el govern del PSOE i Podemos han "revertit" l'a por ellos del 2017. "D'aquí neix la impunitat que exhibeixen. Les desenes de denúncies que he posat per amenaces de mort mai no prosperen, perquè ja se sap que la justícia espanyola tracta tothom igual", ha afegit amb ironia.

 

Puigdemont també ha explicat que la Central European University de Viena va rebre pressions espanyoles perquè

no pogués fer-hi ahir una conferència, però el centre en va fer cas omís, i l'acte es va poder celebrar amb total normalitat.

 

 

 

 

"El viatge a Àustria ha estat profitós, amb molt bona acollida. Ha estat un honor visitar les tombes dels emperadors i llegir aquesta inscripció en la de Joseph I, i també les tombes d'alguns dels milers de catalans que van anar a Viena a l'exili, després del 1714", ha indicat el president. "Suposo que això molesta determinats personatges. Als qui no volien que la universitat m'acollís, per exemple. I a l'individu que a l'aeroport m'ha colpejat l'espatlla cridant "¡a la cárcel!" i se n'ha anat corrents sense tenir la valentia de donar la cara", ha afegit.

 

Puigdemont va pronunciar ahir en aquesta universitat una conferència titulada 'La lluita per assolir l'estatus d'Estat i la sobirania a Europa: el cas de Catalunya', que va ser una taula rodona amb una gran presència de públic que va aprofitar per escoltar-lo. Durant la seva intervenció, Puigdemont va explicar l'experiència del referèndum de l'1 d'Octubre i va defensar que "la revolució catalana és radicalment democràtica".

 

 

 

 

 



Malgrat compartir el context històric del cas català (amb la guerra de Successió i la caiguda de Barcelona el 1714 com a base) i també l'econòmic (en què va assenyalar com la balança fiscal pesa en contra dels interessos de Catalunya), Puigdemont va remarcar que el moviment independentista a casa nostra no té aquests motius a l'arrel. "La nostra no és una revolució nacionalista típica amb un fort component ètnic i aquella regla d''una nació, una llengua'", va afirmar. "No ens hem complicat la vida d'aquesta manera tan sols per replicar Espanya a un nivell més petit, canviant el nom i la bandera però mantenint un Estat antiquat".

 

El president va subratllar que l'independentisme pretén abandonar les pràctiques antidemocràtiques espanyoles i alçar-se sobre un model molt més inclusiu i permissiu. "Que ningú sigui enviat a presó per les seves opinions polítiques, o per cantar cançons en contra del rei. Que no s'espiï la seva població i que la monarquia no sigui sacrosanta", va desitjar. Ara bé, la convicció profunda que és impossible canviar l'Estat espanyol en aquestes matèries ha portat "una majoria de catalans" a lluitar per la independència, va explicar als oients.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/espanyolista-increpa-puigdemont-aeroport-viena-carcel_889236_102.html