La premsa internacional continua fent-se ressò de l'espionatge a l'independentisme. En un reportatge publicat aquest diumenge pel rotatiu britànic The Guardian, l'expert en ciberseguretat i director de Citizen Lab, Ron Deibert, alerta que la magnitud de l'escàndol conegut com a CatalanGate ha "catapultat Espanya en una crisi democràtica i de seguretat nacional", que només es pot esclarir "amb una investigació independent". En l'entrevista, el rotatiu indica que, malgrat la 'substitució' de l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, "l'escàndol es nega a desaparèixer". “Cessar la cap d'intel·ligència em sembla com nomenar un xai per sacrificar-lo”, opina Deibert, i afegeix que la decisió de l'Executiu de Pedro Sánchez "no respon a cap de les preguntes de qui va comprar el programari espia, qui l'autoritza, com es justificava anar darrere de persones que clarament no són objectius legítims per cap estàndard internacional raonable, i que impliquen violacions flagrants dels drets de privacitat".

 

"Aparentment democràtics"

Tal com ha explicat l'expert en ciberseguretat que va destapar el CatalanGate, "una societat aparentment democràtica" no és compatible amb l'espionatge a activistes i periodistes. És per això que no ha deixat d'exigir que s'obri una comissió independent per esclarir els fets. En l'entrevista, Deibert opina que el descobriment que els telèfons de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el del president Sánchez, també han estat espiats, és un altre argument de pes més com per fer-ho. Amb tot, el director de Citizen Lab es mostra incrèdul davant l'immobilisme a l'Estat: "Què està passant? Si jo fos ciutadà espanyol, demanaria que hi hagués una investigació imparcial. Però sembla que potser no passarà", lamenta, perquè la gent ho veu com un "problema de Catalunya". En l'entrevista, l'expert s'ha mostrat encara més sorprès "per la complaença que va veure" malgrat la magnitud de l'escàndol, a més de "decebut que molta gent del país sembla que no tinguin cap problema amb què s'hagi perseguit els líders catalans". 

 

Crisi democràtica

És aquesta manca de reacció, d'indignació per una violació de drets flagrant com aquesta, el que desespera Deibert. Segons les seves declaracions, l'expert no entén que s'intenti normalitzar aquest cas sota el pretext que es tracta d'independentisme català. Per a Deibert, això és quelcom irrellevant i va més enllà del procés i dels líders independentistes: ens trobem davant una veritable crisi democràtica. “Per a mi, el que il·lustra això és que tens aquesta tecnologia de vigilància extraordinàriament poderosa – i un mercat que l'està subministrant que gairebé no està regulat– utilitzada pels governs, com il·lustra aquest cas, que són injustificables i tenen greus problemes a l'hora de donar responsabilitats i que el públic ho pugui supervisar. I aquesta és realment una crisi de democràcia, així és com penso, sobre Espanya.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/the-guardian-rotund-espanya-crisi-democratica-seguretat_757647_102.html