dimarts, 17 de maig del 2022

El tribunal belga reafirma que Valtònyc no pot ser extradit a l’estat espanyol

 

 

PAÍS

 

El Tribunal d’Apel·lació de Gant tomba l’euroordre, tot i que la fiscalia encara pot presentar un recurs davant el Tribunal de Cassació 

 

 


 

 

 

 


 


Repetició del judici

El desembre de l’any passat, aquest mateix tribunal va desestimar totes les causes d’extradició perquè els delictes pels quals fou condemnat a l’estat espanyol –enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces– no encaixaven amb el codi penal belga. Tanmateix, la fiscalia belga va presentar un recurs dient que no s’havia analitzat si les injúries a la corona es podrien equiparar a un delicte d’injúries entre particulars o a un d’ultratge a diputats, ministres o funcionaris. El Tribunal de Cassació ho va acceptar i va ordenar de repetir el judici.

 

Un cas que ha canviat el codi penal belga

El cas de Valtònyc és inèdit perquè ha servit per a canviar el codi penal belga. Bèlgica va eradicar el delicte d’injúries a la corona, derivat d’una llei del 1847, quan el Tribunal Constitucional la va declarar contrària a la llibertat d’expressió, arran de la qüestió formulada pel Tribunal d’Apel·lació de Gant.

 

La cita judicial d’avui coincideix amb el quart aniversari a l’exili de Valtònyc, que va arribar a Bèlgica l’any 2018. A l’estat espanyol, va ser condemnat a tres anys i mig de presó per les cançons que havia escrit quan tenia divuit anys.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/tribunal-belga-reafirma-valtonyc-extradicio-estat-espanyol/