dilluns, 4 d’octubre del 2021

Puigdemont surt en llibertat del tribunal de Sardenya

 

 

El president a l'exili declara en una vista al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser des d'aquest matí

 

 

 


 

 

 

 

Carles Puigdemont ha sortit en llibertat després de declarar davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser i després que la fiscalia de Sardenya hagi deixat sol Pablo Llarena. En la vista d’aquest dilluns al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, el representant del ministeri públic ha optat per demanar que la petició d’entrega del Tribunal Suprem quedi en suspens mentre estiguin pendents de resoldre’s les causes europees: el recurs del president a l’exili al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) contra l’aixecament de la seva immunitat parlamentària decidit a l’Eurocambra i la qüestió prejudicial presentada pel mateix Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Aquest era també el plantejament de l’equip legal de Puigdemont. I mentrestant, Llarena ha demanat ha escrit a aquest òrgan judicial per advertir-li que els exiliats i eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín també estan buscats per las seva eurodordre, que ell considera vigent.

 

L’episodi de Sardenya de la persecució de la justícia espanyola contra Carles Puigdemont va començar inesperadament dijous de la setmana passada, 23 de setembre, quan el president a l’exili va ser detingut en arribar a l’Alguer per a una trobada de l’entitat Adifolk i diverses entrevistes institucionals amb autoritats sardes com a eurodiputat. El convenciment general era que

les euroordres d’entrega contra els exiliats del Procés emeses pel jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, estaven en suspens a causa de la qüestió prejudicial que el mateix magistrat espanyol té presentada al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), encara que l’Eurocambra suspengués la immunitat dels tres que són eurodiputats, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Ton Comín

 

Avui tots tres són a Sardenya, i ni Ponsatí ni Comín van ser detinguts en arribar a Sardenya ahir, perquè la justícia italiana, que ara ja està previnguda sobre el fet que Llarena manté les euroordres actives al sistema policial SIRENE, va donar indicacions perquè no els arrestessin. Tot perquè ja la setmana passada la jutgessa del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser ja va decidir deixar marxar Puigdemont perquè considerava que efectivament tenia preservat de moment el seu dret a circular per la Unió Europea, criteri que també s’aplica a Comín i Ponsatí.

 

Atesa aquesta decisió de la setmana passada, que incloïa la llibertat de Puigdemont sense cap mesura cautelar, ja es preveia que avui es repetiria la decisió i que el tribunal sard aplicaria el criteri que se li manté la immunitat i que no es pot entrar en la decisió sobre l’extradició demanada per Llarena, que implica examinar si el delicte de sedició espanyol és aplicable a Itàlia perquè és equiparable a algun article del seu Codi Penal.

 




 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/carles-puigdemont-extradicio-suspensio-tribunal-sardenya-pablo-llarena-312902/