MÓN - ESPANYA
Majoritàriament, els diaris se centren a criticar la concessió dels indults i miren d'oblidar el contundent report del Consell d'Europa contra la repressió a l'independentisme
Per: Redacció
22.06.2021 10:09
L’estat espanyol va rebre ahir un fort correctiu amb l’aprovació per àmplia majoria de l’informe del Consell d’Europa que exigeix la llibertat dels presoners polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió, però, en relació amb aquesta qüestió, la premsa espanyola es mou entre el silenci i el menysteniment de la principal organització garant dels drets humans del continent. Tot i la importància del fet, la major part de les portades i els editorials dels diaris se centren en els indults que avui aprovarà el govern espanyol i deixen de banda el fracàs en l’àmbit europeu.
El diari El Mundo hi dedica un petit espai a la portada amb el titular “El Consell d’Europa denigra la democràcia espanyola i la compara amb Turquia” i un paràgraf al final de l’editorial del diari, titulat “El govern [espanyol] s’humilia davant els secessionistes”, que fa: “És patètic, finalment, que els socis de Sánchez apel·lin als arguments de Boris Cilevics, parlamentari d’un partit socialista letó pro-rus que ha elaborat un informe per al Consell d’Europa –una institució que no té res a veure amb la Unió Europea– defensant la causa independentista. Però a Europa el secessionisme només és secundat per aquells que desitjarien veure implotar el projecte comunitari, pel fet de representar els valors liberals i democràtics, l’estat de dret i els drets humans.”
Per a El País, l’aprovació de l’informe no mereix més atenció que la
notícia publicada ahir en el moment que es va votar el text i el comunicat del ministeri d’Afers Estrangers espanyol contrari al text. Cap espai a la portada ni a l’editorial –”Fre a la ultradreta“–, dedicat a les eleccions departamentals de l’estat francès.
La Razón obre l’edició amb l’article “La UE es proposa de fer de ‘mitjancera’ amb Catalunya després dels indults“, en què diu que el 2017 el govern espanyol va frenar in extremis un oferiment de la UE per fer de mitjancer entre Catalunya i Espanya i que ara es podria repetir, sobretot perquè, segons l’argumentari del diari, els indults certifiquen que és un conflicte polític. “Els parlamentaris espanyols del PSOE i del PP –diu– van votar ahir a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa contra la recomanació feta per l’informe elaborat pel socialista letó Boriss Cilevics perquè s’abandoni el procés d’extradició contra els polítics catalans fugits de la justícia espanyola, inclòs Puigdemont.” L’editorial, “Un mal servei a la convivència“, el dedica a l’aprovació dels indults i l’escenificació de Pedro Sánchez ahir al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
A la portada de l’ABC es pot llegir el titular destacat “Sánchez claudica”, amb una fotografia del president al Liceu. El diari se centra en la concessió dels indults, tema també de l’editorial –”L’agenda d’una rendició“–, en què el diari es mostra escandalitzat, tot dient que Sánchez va més enllà que no va anar José Luís Rodríguez Zapatero durant l’aprovació de l’estatut d’autonomia.
El Español avui no parla de l’informe del Consell d’Europa, però sí que en va parlar ahir, a l’article “El Consell d’Europa demana l’indult als presos del procés i la rebaixa de les penes per sedició“, en què confonia el fons de l’informe, que va més enllà dels indults i esmena de dret la repressió espanyola. A l’article exposava la comparació d’Espanya amb Turquia i es mirava de desacreditar el report dient que no és una institució dependent de la Unió Europea. També va publicar un article d’Adrián Vázquez, l’eurodiputat de Ciutadans que va dirigir la retirada de la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, titulat “És casual el suport d’un letó pro-rus a l’indult dels presos del procés?“.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada