dilluns, 15 de juny del 2020

Aragonès pressiona Sánchez: "La mesa de diàleg s'ha de reactivar abans d'un mes"



DIÀLEG






Marc González
Foto: Europa Press
Barcelona. Dilluns, 15 de juny de 2020


















Toc d'alerta de Pere Aragonès a Pedro Sánchez. El vicepresident del Govern ha demanat al govern espanyol que la mesa de diàleg es reactivi "abans d'un mes". Aragonès ha justificat aquesta demanda assegurant que "el coronavirus no farà acabar el conflicte entre Catalunya i l'Estat".



El vicepresident s'ha expressat d'aquesta manera en un esmorzar informatiu que ha organitzat Europa Press aquest dilluns, on també ha comentat que la pandèmia "tampoc posarà fi a la llibertat d'expressió, per la qual volen inhabilitar el president Torra per una
pancarta". "La gent de Catalunya ha de poder votar a favor de la independència, i nosaltres hem de poder fer campanya per a això", ha afegit.



Precisament, la previsible inhabilitació de Torra ha abocat Catalunya a un escenari imminent d'eleccions només interromput per la pandèmia del coronavirus. Tot i la insistència dels mitjans, Aragonès ha defugit pronunciar-se sobre si és partidari d'uns comicis abans que acabi l'any.



"Tots sabem els termes amb què es va referir el president sobre aquest tema el gener. Jo sempre miro de no fer declaracions que provoquin polèmiques noves o polèmiques inútils", ha advertit. "Haurem de prendre una decisió col·lectiva sobre les eleccions perquè els grans reptes s'han d'afrontar col·lectivament", ha apuntat.







Imatge del vicepresident Aragonès en l'esmorzar d'Europa Press | Europa Press







Sobre si descartava del tot una candidatura única de l'independentisme, Aragonès ha estat clar: "L'independentisme és divers i plural. S'ha demostrat que quan hem anat separats hem obtingut més bons resultats". A banda, ha advertit: "ERC no només és un partit independentista, també és d'esquerres, republicà i feminista".



Tot i la incertesa amb la data de les eleccions, el vicepresident i conseller d'Economia ha assegurat que de pressupostos de la Generalitat pel 2021 "n'hi haurà en qualsevol cas, hi hagi eleccions o no".



Si la setmana passada, el president de la Generalitat, Quim Torra, responsabilitzava el govern espanyol d'"asfixiar Catalunya", Aragonès ha reivindicat que "la solució al dèficit fiscal és la independència de Catalunya". "L'única manera de construir una millor Catalunya és amb les eines d'un Estat europeu", ha afegit.



Fase 3 i recuperació de competències

 

Pel que fa a la recuperació de les competències per part de la Generalitat, Aragonès ha explicat que no veu cap motiu perquè no tingui lloc la setmana que ve. "Esperem que la Generalitat pugui recuperar les competències passant a la fase 3". En aquest context, Aragonès ha tret pit de l'acord que ERC va fer amb el PSOE per aprovar l'última pròrroga. "Va ser per poder recuperar les competències", ha aclarit.



El coordinador nacional d'ERC ha dibuixat l'estratègia dels republicans en la sortida de la crisi del coronavirus apuntant que "s'ha de rescatar l'economia productiva, no els bancs i les entitats financeres. com es va fer el 2008". Per aquest motiu el vicepresident ha demanat al govern espanyol un "fons més ambiciós per a les autonomies de 25.000 milions d'euros", fixar un altre sostre de dèficit i que els ajuntaments disposin del seu superàvit acumulat.



També ha reclamat "augmentar la capacitat de despesa del Govern i rebre ràpidament els fons del pla de recuperació de la Unió Europea. Amb aquests recursos, Aragonès ha apuntat els tres eixos en els quals s'ha de basar la sortida de la crisis: "El rescat de la salut pública i la recerca, el sector de la tecnologia i la digitalització massiva, i la transició ecològica".









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/aragones-sanchez-mesa-dialeg-un-mes_513708_102.html