dilluns, 25 de maig del 2020

Destituït el coronel Pérez de los Cobos, responsable del dispositiu contra l’1-O



SOCIETAT






Fonts del ministeri al·leguen 'pèrdua de confiança' 



 











Per: Redacció

25.05.2020  12:38




El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha destituït a el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid i coordinador de l’operatiu contra l’1-O, el coronel Diego Pérez dels Cobos. Fonts del ministeri aleguen ‘pèrdua de confiança’. Poc després, ha transcendit que la jutgessa de Madrid que investiga l’autorització de la manifestació del 8-M ha citat a declarar el delegat del govern espanyol a Madrid, basant-se en un informe crític de la Guàrdia Civil.



Pérez de los Cobos va ser l’encarregat de coordinar tot el dispositiu policíac dels diferents cossos i forces de seguretat implicats en l’1-O. El coronel va declarar com a testimoni tant a l’Audiència espanyola com al Suprem, en les causes obertes contra el govern i els líders d’ANC i Òmnium per rebel·lió i sedició. En les seves compareixences va acusar directament els Mossos d’Esquadra de facilitar
el referèndum i el seu testimoni va servir de base argumental per a les posteriors sentències contra els líders independentistes, especialment Joaquim Forn.



En la declaració al Suprem Pérez de los Cobos va afirmar que en la votació del referèndum la Guàrdia Civil ni la policia no van fer actuacions ‘contra cap votant pacífic’ i tampoc contra nens, gent gran ni persones amb discapacitat. ‘Només contra les persones que miraven d’impedir l’accés al local’, va assegurar. Va defensar ‘l’ús exquisit de la proporcionalitat’ dels agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, i va descriure que es van trobar un escenari de ‘situacions de violència molt greu’ contra els agents. Seguint el relat de la fiscalia, el coronel va relatatr que als col·legis hi havia ‘muralles humanes’ on hi havia ‘grups perfectament organitzats’.












Pérez de los Cobos també va declarar com a testimoni en el judici contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra a l’Audiència espanyola. Especialment recordat va ser l’interrogatori que li va fer Olga Tubau, advocada del major Josep Lluís Trapero, que va aconseguir demostrar que era el mateix Pérez de los Cobos l’últim responsbale de tots els comandaments.



Pérez de los Cobos perd el control per primera vegada en un interrogatori antològic d’Olga Tubau



Abans de l’1-O, Pérez de los Cobos ja tenia un passat polèmic. Va ser processat i jutjat el 1997, durant la seva època al País Basc, acusat de tortures a un membre d’ETA, Kepa Urra, el 1992, juntament amb cinc guàrdies civils més. Tres van ser condemnats. Ell i dos més, exonerats. Els tres condemnats van ser José María de las Cuevas Carretero, Manuel Sánchez Corbi i Antonio Lozano García. Poc temps després, el Tribunal Suprem va rebaixar les condemnes, i més tard el govern de José María Aznar els va indultar. Dos van ser ascendits: De las Cuevas Carretero, a alferes; i Sánchez Corbí, a comandant.
L’ombra de la tortura empaita els caps policíacs de l’1-O



De Pérez de los Cobos se n’han fet públics detalls de la seva afinitat ideològica amb el franquisme. Concretament en aquest reportatge de Violeta Tena al Temps, en què explica, d’acord amb els testimonis que van viure de prop l’època de joventut de Pérez de los Cobos i la seva família a Iecla, que arran del cop d’estat del 23 de febre de 1981, l’actual tinent coronel es va posar la camisa blava de falangista i es va adreçar a la caserna de la Guàrdia Civil a presentar-se com a voluntari per a donar suport a Tejero i els seus còmplices.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/destituit-el-coronel-perez-de-los-cobos-responsable-del-dispositiu-contra-l1-o/