divendres, 27 de març del 2020

[GRÀFIC] Així s’ha escampat el coronavirus a tot l’estat espanyol per no haver aïllat Madrid



MÓN - ESPANYA






L'expansió territorial de la Covid-19 a l'estat espanyol contrasta amb el conteniment a Itàlia per haver aïllat la Llombardia, epicentre de l'epidèmia 













Per: Redacció

26.03.2020  21:50




El coronavirus 2019 s’ha estès per tot l’estat espanyol aquestes últimes setmanes. Si bé el principal focus era la Comunitat de Madrid, ara el 70% dels casos nous són a la resta de l’estat. Avui, El Confidencial ha publicat un article titulat ‘El virus salta el cèrcol de la capital: Madrid ja només representa el 30% dels positius’, que ha aixecat indignació a la xarxa pel to i perquè evidencia l’efecte de no haver aïllat Madrid, per més que fos el primer focus i el més agressiu de l’estat espanyol; aquesta manca d’actuació contrasta amb les mesures preses a la Xina, a Hubei; i també a Itàlia, a la Llombardia, el Vèneto i l’Emília-Romanya.



Una mesura de contenció ràpida sobre un focus hauria permès també d’aplicar milers de tests ràpids per a detectar la Covid-19 abans de permetre que l’epidèmia s’estengués a partir de Madrid, o a partir dels focus de la Rioja i d’Àlaba, a la resta de l’estat espanyol.



Ara, en canvi, la distribució dels tests de detecció sobre una població tan gran i tan dispersa és gairebé impossible, perquè
l’epidèmia s’ha escampat. Aquest ha estat el principal efecte de no aïllar un focus tan gran i tan concentrat com Madrid:


la centrifugació, l’extensió territorial ràpida. És la mesura que reclama, per exemple, el batlle d’Igualada, Marc Castells, per a ajudar a frenar el virus a la conca d’Òdena, confinada de fa dues setmanes, però que el govern espanyol també vol impedir.






EN DIRECTE: Tota la informació sobre la crisi del coronavirus 2019




El científic de dades Joe Brew ha difós un gràfic en què es pot veure una comparació de l’evolució de les defuncions diàries a l’estat espanyol i a Itàlia. Si a l’estat espanyol es veu clarament com el percentatge del descens de morts a Madrid es tradueix en un ascens molt pronunciat del percentatge de les víctimes en algunes altres comunitats autònomes, a Itàlia la relació és la mateixa entre Llombardia la resta de regions però amb un efecte molt més suavitzat, probablement a causa del confinament i l’aïllament de la Llombardia.



L’expansió del virus a l’estat espanyol és, per tant, més rapida i més extensiva.






 





El fet de no confinar Madrid ha contribuït a estendre el virus a la resta de l’estat. Ara fa dues setmanes, abans de declarar-se l’estat d’alarma, el País Valencià va denunciar l’arribada multitudinària de madrilenys que anaven a les segones residències, a poblacions de la costa. A Alacant, de fet, els primers casos registrats van ser de residents a Madrid.



La Comunitat de Múrcia –que també va demanar el confinament total– va registrar dilluns una dada: un 46% dels casos són de residents de fora de la regió. I a Castella – la Manxa s’han emès més de 1.100 targetes sanitàries a residents a Madrid.



A Itàlia, la Llombardia, l’Emília-Romanya i el Vèneto són les regions més afectades i concentren el 77,43% dels morts i el 65,36% dels casos. A l’estat espanyol, Madrid, Aragó, la Rioja i el País Basc concentren el 57,74% dels morts i el 41,33% dels casos.



Tanmateix, les mesures han estat molt diferents. Si el govern italià confinà la població de les tres regions més afectades i restringí la mobilitat, el govern espanyol se’n va desentendre i no va reduir la mobilitat ni va ordenar el confinament a les comunitats autònomes més afectades fins que no es va activar l’estat d’alarma, que afecta de la mateixa manera tots els territoris. Experts consultats pel diari El País asseguren que va ser un error permetre la dispersió del virus, que es pot haver estès gràcies a aquesta flexibilitat que ha tingut el govern espanyol.



El confinament per regions ha funcionat en el cas italià. Per exemple, a l’illa de Sicília –cinc milions d’habitants– hi ha hagut 33 morts i 1.164 casos; i a Sardenya –1,6 milions– hi ha fins ara 494 casos i 19 morts. Al nord, a la Toscana –3,8 milions– també hi ha un impacte menor, amb 3.226 casos i 158 morts. Tanmateix, els experts també opinen que el flux de circulació a l’estat espanyol –centre-perifèria– és més mòbil que no a Itàlia, on hi ha més diferència entre el nord i el sud, i que els casos importats d’Itàlia poden haver contribuït a la dispersió del virus a l’estat espanyol.

















ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/grafic-coronavirus-espanya-italia/