dilluns, 3 de febrer del 2020

El TSJC obre una altra causa contra Torra per no retirar la pancarta dels presos



INHABILITACIÓ TORRA






El nou procediment judicial se suma al que pot acabar amb la inhabilitació del president per mantenir el lema que reclama la llibertat







per Sara González / Joan Serra Carné , 3 de febrer de 2020 a les 14:26






La pancarta del Palau de la Generalitat | Bernat Cedó







El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una nova causa per desobediència contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar la pancarta del balcó del Palau de la Generalitat que reclamava la llibertat dels presos polítics. El nou procediment judicial se suma al que està ja en marxa i que pot acabar amb la inhabilitació del president si el Tribunal Suprem ho acaba ratificant en els pròxims mesos. 



 


La denúncia parteix de la plataforma Impulso Ciudadano -vinculada a Ciutadans- perquè la pancarta estava penjada quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia convocat les eleccions del 10-N. Aquest fet va comportar que es requerís judicialment a Torra la retirada de la pancarta el 23 de setembre en un termini de 24 hores. Tot i això, es va mantenir fins el dia 27, quan finalment va ser retirada pels Mossos d'Esquadra. Abans, però, Lluís Llach, Ferran Bel i Antonio Baños la van substituir per una altra que reivindicava la llibertat d'expressió.  





Les al·legacions que Torra va presentar davant de la Junta Electoral Central (JEC), tot denunciant que s'estava atemptant contra la llibertat d'expressió i s'imposava un "silenci artificiós" a una institució pública, no van ser ateses. El TSJC argumenta que Torra es va negar presumptament a retirar la pancarta i a donar instruccions perquè es complís al mandat judicial.

 


A l'espera de la decisió del Suprem

 


La causa per la qual pot ser inhabilitat Torra respon al manteniment de la pancarta en el període electoral dels comicis espanyols del 28 d'abril. Ara, la nova que s'obre, fa referència a la no retirada de la pancarta a les eleccions del 10-N. Fa tot just una setmana que el Tribunal Suprem va confirmar la inhabilitació del president de la Generalitat com a diputat del Parlament ordenada per la JEC. Ara, però, l'alt tribunal té encara pendent pronunciar-se sobre si l'aparta o no de forma ferma com a president.




Durant el judici per desobediència al qual ja es va sotmetre Torra, el president català va admetre no haver retirat la pancarta del balcó de la Generalitat quan se li va requerir. Ara, caldrà veure si les noves diligències obertes tornen a derivar un nou judici en els pròxims mesos.



Torra hi veu "venjança" de l'Estat

 

En un comunicat difós per Palau, Torra sosté que els tribunals "continuen la seva causa general contra l’independentisme motivada per raons polítiques" i hi veu voluntat de "venjança". També subratlla que la pancarta "no es prohibia durant el període electoral" sinó que "s’obligava a retirar-la" del balcó de la Generalitat "amb caràcter general i permanent".



Torra recorda en la resposta pública que prendrà les "decisions oportunes" per combatre el "nou atac judicial", que serà instruït pel mateix magistrat que l'anterior procés per desobediència. El president català considera que, amb la nova causa motivada per l'exhibició de la pancarta dels presos, "es demostra que el problema no era el període electoral ni la neutralitat de les institucions en una campanya electoral".



 "L'estat espanyol té un problema amb la llibertat d’expressió i la defensa dels drets fonamentals", exposa Torra en la seva reacció. El president de la Generalitat, que defensa haver actuat de forma "coherent" i "honesta" en la defensa de la llibertat d’expressió i els drets civils i polítics, sosté que no va retirar la pancarta fins que es van presentar els Mossos d’Esquadra a fer-ho per ordre judicial.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.naciodigital.cat/noticia/195641/tsjc/obre/altra/causa/contra/torra/no/retirar/pancarta/dels/presos