dimarts, 21 de gener del 2020

[VÍDEO EN DIRECTE] El major Trapero desarma els atacs del fiscal per no haver reprimit el 20-S



PAÍS - PRINCIPAT






La fiscalia no modifica encara l'acusació de rebel·lió contra Trapero, Soler i Puig, per a qui demana onze anys de presó · Per a Laplana, quatre anys per sedició














Per: Josep Casulleras Nualart

20.01.2020  10:06




El major dels Mossos Josep Lluís Trapero ha començat la seva declaració en el judici contra ell i la cúpula de la policia que ha començat avui a l’Audiència espanyola defensant la necessitat de parlar amb els negociadors de la concentració del 20-S, concretament de l’aleshores president de l’ANC, Jordi Sànchez, per a vetllar per l’ordre públic durant la manifestació. L’inici de l’interrogatori que li ha fet el Miguel Ángel Carballo (responsable de la persecució de Tamara Carrasca i Adrià Carrasco i dels detinguts del 23-S) ha estat enfocat a la concentració del 20-S per a protestar contra l’assalt de la Guàrdia Civil al departament d’Economia i a la gestió que hi van fer els Mossos d’Esquadra. En tot moment Carballo ha criminalitzat els manifestants i ha retret a Trapero que no dugués a terme mesures repressives contra els concentrats. El major ha anat justificant totes les decisions d’acord amb la via de la mediació, i no la de la repressió.




Ací podeu seguir la sessió en directe (ajornada ara fins a les 15.30 d’avui)













El fiscal Carballo ha demanat a Trapero per què no van formar un cordó d’antiavalots dels Mossos davant de la conselleria de bon començament, si no veia a venir ‘allò que s’anava cuinant’, insinuant en tot moment una complicitat entre la policia i els manifestants. El major li ha respost que
en un primer moment ni hi havia prou efectius d’ordre públic per fer el cordó ni els responsables policíacs van considerar que ni l’actitud dels manifestants ni el caire que prenia la concentració ho justifiquessin. Més tard, ha explicat Trapero, ja fou impossible pel gran nombre de manifestants que s’hi anaven aplegant i per la manera com s’havien compactat.



La situació era excepcional, a més, perquè hi havia un gran nombre de focus d’atenció, perquè la Guàrdia Civil havia entrat a fer escorcolls en molts punts del Principat, en diverses dependències de la Generalitat i en llocs allunyats, i havia agafat totalment per sorpresa els Mossos. La policia catalana no fou informada el dia abans per part de la Guàrdia Civil que necessitarien reforços per a diverses entrades en escorcolls. Sense aquesta mínima informació que segons ha recordat el major no era pas incompatible amb el secret d’actuacions, aquell dia fou més difícil per als caps dels Mossos de gestionar.



I la voluntat d’engegar una via de mediació amb Jordi Sànchez per a mantenir l’ordre en la concentració és vist pel fiscal com un acte de complicitat amb un rebel (que ha estat condemnat per sedició). Era l’interlocutor d’aquella manifestació amb la policia. I Carballo no podia entendre per què ho continuava essent si mentrestant feia piulets a Twitter perquè la gent es concentrés, es manifestés i protestés. ‘És que no jutgem pel que diuen. I independentment del que diuen, si no fan un delicte, ells són els indicats per a parlar-hi’, ha dit Trapero. Carballo ha dit: Aquest senyor contínuament incitava que hi anés cada vegada més gent. I aquest és el senyor amb qui calia parlar per a controlar la situació?’ Trapero ha replicat: ‘Sí. És que una manifestació busca tenir el màxim de gent i per això no renunciarem a parlar amb ells.’



La declaració del major s’ha interromput fins a la tarda.



La fiscalia ha mantingut fins al començament del judici l’acusació de rebel·lió contra Trapero; l’ex-secretari general del Departament d’Interior Cèsar Puig i l’ex-director general dels Mossos Pere Soler, per més que el Tribunal Suprem va condemnar els presos polítics per sedició. La intendent del cos Teresa Laplana ha estat acusada de bon començament de sedició. En el començament de la vista oral l’altre fiscal, Miguel Ángel Carballo, ha donat entenent que modificarien l’acusació a sedició, però que pensava que ara, en la fase de qüestions prèvies, no era el moment adequat de fer-ho. De manera que el judici avançarà amb l’acusació encara formal de rebel·lió contra Trapero, Soler i Puig.



La fiscalia sol·licita onze anys de presó i onze d’inhabilitació per a Trapero, Soler i Puig per rebel·lió i quatre de presó i onze d’inhabilitació a Laplana per sedició.




El major Trapero, cap a la culminació de la venjança de l’estat espanyol








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/video-directe-judici-trapero-mossos/