dijous, 2 de gener del 2020

Última hora : ERC ratifica l’acord amb el PSOE i permetrà la investidura de Sánchez



PAÍS - PRINCIPAT






El pacte ha estat aprovat per una amplíssima majoria al consell nacional · Preveu que la mesa de negociació entre els governs es constitueixi en un termini de quinze dies, una vegada s'hagi format govern a Espanya














Per: Roger Graells Font i Albert Salamé (fotografies)

02.01.2020  19:37




El consell nacional d’ERC ha ratificat aquest vespre l’acord amb el PSOE. D’aquesta manera, dóna el vist-i-plau a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Els tretze diputats d’ERC s’abstindran a la segona volta, dimarts, i faran possible el govern de coalició entre els socialistes i Unides Podem. Els membres del consell nacional han votat sense haver vist la lletra de l’acord, sinó que els l’han llegit durant la reunió.



L’anunci havia de ser a les 19.00, però s’ha endarrerit perquè hi ha hagut torns de paraula bastant llargs. Tanmateix, la votació final ha estat rotunda: 196 vots favorables, 4 abstencions i només 3 vots contraris.



El pacte, que demà haurà de ratificar la direcció del PSOE, inclou una taula de negociació paritària entre la Moncloa i la Generalitat per a cercar una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya i que s’haurà de formar abans de quinze dies a partir del moment que es constitueixi el nou govern espanyol; i també una consulta a Catalunya sobre l’hipotètic acord a què arribi aquesta taula. Tanmateix, no vincula els republicans a l’estabilitat del futur executiu espanyol ni al pressupost. ERC té dubtes sobre la voluntat real de diàleg del govern espanyol, però diu que aquesta taula de negociació és una oportunitat per a la via política que l’independentisme ha d’aprofitar.



Heus ací el document de l’acord entre ERC i el PSOE:













El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha remarcat que l’acord fuig del marc autonòmic i que s’hi podrà parlar d’autodeterminació. Així mateix, ha dit que es reconeix la legitimitat de totes les parts i que permet d’activar la via política. I ha reivindicat que ERC havia estat coherent amb allò que va defensar durant la campanya electoral. Així mateix, ha tornat a oferir al president de la Generalitat, Quim Torra, d’anar conjuntament a defensar l’autodeterminació en aquesta mesa de negociació.



Segons Aragonès, l’independentisme no hi perd res provant de transitar per aquesta via. ‘Cal estar a l’altura d’allò que la gent va votar per a obrir camins amples’, ha dit. ‘Això no és el final del camí, és l’inici. Però volem ser clars, no venim a enganyar la gent. Creiem que val la pena d’avançar en aquest camí’, ha afegit. ‘No volem que sigui una victòria de partit, sinó de país’, ha afirmat.


































Recel de JxCat i la CUP

 

JxCat ha mostrat recel sobre el fet de seure en aquesta taula de diàleg amb el govern espanyol. Avui el president Torra ha dit al vice-president Aragonès que l’acord amb el PSOE no vincula el conjunt de govern i que qualsevol decisió l’havia de decidir i convalidar la presidència. El vice-president li ha avançat la proposta de defensar conjuntament l’autodeterminació a la mesa de negociació.



També aquest matí la portaveu de JxCat al congrés espanyol, Laura Borràs, ha advertit que el pacte d’ERC amb el PSOE pot originar un avançament electoral a Catalunya. Per una altra banda, la CUP ha assegurat que facilitar la governabilitat espanyola no aportarà cap solució al conflicte.



L’ombra de la JEC

 

Demà es reunirà la Junta Electoral espanyola (JEC), que té damunt la taula la inhabilitació com a eurodiputat del president d’ERC, Oriol Junqueras, tot i la sentència favorable del Tribunal de Luxemburg. La JEC també estudiarà la petició del PP, Ciutadans i Vox d’executar la inhabilitació del president Torra. L’advocacia de l’estat espanyol, en les al·legacions que va presentar, va acatar la sentència de Luxemburg, però deixà la porta oberta al fet que la JEC apliqués la inhabilitació a Junqueras –i, per tant, li retirés la immunitat– en aplicació de la sentència ferma del Suprem.



Tot i el suport d’ERC al pacte amb el PSOE, caldrà comprovar si aquestes inhabilitacions prematures, sense esperar a les resolucions del Tribunal Suprem espanyol, fan trontollar l’acord. Amb tot, Junqueras va dir l’endemà de saber-se la sentència favorable de Luxemburg que la seva situació personal no havia de condicionar la negociació amb el PSOE.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/erc-acord-psoe-investidura-pedro-sanchez/