dimecres, 4 de desembre del 2019

La CUP acusa ERC de "generar governabilitat a canvi de res concret"



INVESTIDURA






Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dimecres, 4 de desembre de 2019


















La CUP està disposada a col·laborar en la governabilitat d’Espanya si és per posar l’autodeterminació i l’amnistia sobre la taula. Però això no està passant i per això es mantenen en el no a Pedro Sánchez. De fet, en els avenços de les negociacions entre el PSOE i ERC no hi veuen cap “solució”, sinó un “xec en blanc”. Per això la diputada Mireia Vehí ha estirat les orelles als republicans, als quals han acusat de “generar governabilitat a canvi de res”. Ha expressat la seva preocupació perquè això ho faci una força independentista. “La CUP no pot anar contra els interessos del poble català”, ha sentenciat.



En la seva primera roda de premsa des del Congrés dels Diputats, Mireia Vehí ha avisat que “el que hi ha sobre la taula no soluciona res”. En aquest sentit, ha dirigit una bateria de preguntes a ERC: “Aquesta mesa de diàleg per la qual treballa, quines concrecions té?



Es concretarà postinvestidura? Quin marge tindrà Esquerra? Si no hi ha concreció del dret a l’autodeterminació i l’amnistia, per fer què?”. I ha conclòs:
“No tenim res concret sobre la taula. ERC està treballant per generar governabilitat a canvi de res concret”. Ha alertat que això pot tenir un “efecte desmobilitzador” de l’independentisme.



La diputada cupaire ha arribat a dir que estan “disposats a treballar per generar diàleg”, perquè “la CUP vol que hi hagi solucions”. Ho ha exemplificat amb els seus vots per a les secretaries de la Mesa del Congrés, on van votar Gerardo Pisarello per aturar Vox. Malgrat tot, ha insistit que no avalaran “un pacte que no resol ni l’autodeterminació ni l’amnistia”. En paral·lel ha lamentat que Podemos està “assumint acríticament els límits del PSOE”.



“El govern que surti mai no posarà una solució, perquè defensarà sistemàticament l’Estat i el règim del 78”, ha insistit Mireia Vehí, que ha reiterat la seva posició: “L’Estat no serà governable fins que no hi hagi una solució democràtica”. La proposta d’ERC i el PSOE, segons ells, “és participar de la lògica in eternum que saps com comença però no com acaba”.



El PSOE “avala” Vox

 

Sobre l’entrada de l’extrema dreta a la Mesa del Congrés, la parlamentària anticapitalista ha denunciat que “el PSOE avala i facilita que aquesta gent tingui representació” a l’òrgan de govern de la cambra. Ha criticat que els socialistes van preferir “assegurar-se una vicepresidència primera” a frenar l’extrema dreta. “El PSOE és part del règim del 78 i no pot ser cap solució”, ha afirmat.



“Vox no és una anomalia, no és un fenomen meteorològic”, ha arribat a dir Mireia Vehí. En aquesta línia, ha afegit: “En un moment de crisi de legitimitat, l’extrema dreta irromp emparada per mitjans i grans fortunes amb una funció concreta: ancorar a la dreta la destitució del règim”.



“La monarquia ha de dissoldre’s”

 

La diputada de la CUP també ha confirmat que no assistiran a la ronda de consultes del rei Felip VI. “Per la CUP la monarquia és una institució que no és democràtica, que ha de dissoldre’s”, ha defensat Mireia Vehí. En comptes d’això, ha dit que faran una conferència política amb forces i organitzacions d’esquerres de l’Estat. Tampoc no aniran a l’acte institucional per l’aniversari de la Constitució d’aquest divendres. En comptes d’això, participaran de les manifestacions contra el canvi climàtic a la capital espanyola.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/cup-acusa-erc-xec-blanc-investidura_448194_102.html