dijous, 5 de desembre del 2019

Els policies investigats per l'1-O contradiuen De los Cobos i diuen que els van ordenar carregar



JUDICI AL PROCÉS






Gemma Liñán
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dijous, 5 de desembre de 2019


















Els policies investigats per l'1-O que han declarat avui al jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona contradiuen els que hi havia fins ara sobre taula. Sobre la taula tant d'aquest jutjat com el que van dir els seus superiors Diego Pérez de los Cobos i José Antonio Nieto que no hi havia ordre de càrrega.



Els 4 inspectors en cap que han declarat avui han dit que sí que van rebre la ordre en un moment concret per part dels seus superiors. Han dit davant el jutge que va ser el comissari en cap de la unitat d'antiavalots, al qual anomenaven amb el nom en clau "Marte", el quals els va ordenar actuar als punts de votació a les 8,00 hores del matí.



Els quatre inspectors, que han respost només a les preguntes del jutge, del fiscal, de l'Advocacia de l'Estat i dels seus lletrats, han explicat que
un o dos dies abans de l'1-0 hi va haver un "briefing" en què es va explicar que rebrien l'ordre d'actuar si no ho feien els Mossos d'Esquadra, un cop obrissin els centres.



Els advocats de les acusacions populars, que entre d'altres exerceixen l'Ajuntament de Barcelona i l'associació prodrets civils Iridia, creuen que el comissari al qual els policies es refereixen com a "Marte" és el cap de la Unitat d'Intervenció Policial, José Miguel Ruiz Iguzquiza. Aquest mateix responsable va donar l'ordre de retirada, que corresponia alhora d'anar a dinar.



Tots han manifestat que l'ordre que rebien era d'actuar amb proporcionalitat, congruència, segons les necessitats i amb l'ús de la força progresiva i que aquestes es van ser les ordres que van donar als seus inferiors jeràrquics.



En total hi ha 8 caps de grup, dels quals avui n'han declarat 4, i 50 agents investigats que han declarat o declaran al jutjat 7 de Barcelona per les càrregues durant la votació de l'1-O a col·legis de la zona de Barcelona.



Imatges desaparegudes

 

De les declaracions d'avui també se n'extreu que no totes les imatges que hi ha dels fets estan en custòdia judicial.



Existeixen imatges de tot l'operatiu judicial que la policia no ha lliurat tot i que s'han demanat. Un fet que els advocats qualifiquen de "molt greu".









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/declaracio-policies-referendum_448683_102.html