dimecres, 8 de maig del 2019

L'independentisme recuperarà la majoria (efectiva) al Parlament



PARLAMENT DE CATALUNYA






Marina Fernàndez
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 8 de maig de 2019


















Des d'octubre de l'any passat que al Parlament voten només 130 dels 135 diputats que van ser escollits el 21-D. Al llarg d'aquests set mesos, el vot de Carles Puigdemont, Toni Comín, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no ha computat. El jutge instructor del judici al procés, Pablo Llarena, va suspendre els parlamentaris presos. Els d'ERC, Oriol Junqueras i Raül Romeva, van optar per designar un substitut, però els de JxCat van plantar-se, assumint la conseqüència de perdre la majoria independentista al Parlament.



Ara, arran de l'elecció de Sànchez, Turull i Rull com a diputats al Congrés, podran recuperar-la.



El 21 de maig, en plena campanya electoral per les municipals i europees, Junqueras, Sànchez, Turull i Rull recolliran l'acta de diputats a les Corts espanyoles. Per fer-ho, hauran de renunciar a l'escó que tenen a la cambra catalana, perquè és incompatible amb el del Congrés. En el cas del president d'ERC, això no suposa cap canvi, però la
renúncia dels tres de Junts per Catalunya comportarà un reequilibri de forces. Tot això, és clar, sempre que la CUP vulgui posicionar-se al costat del Govern, i darrerament no sembla que la cosa vagi per aquest camí.



La pèrdua de la majoria independentista va fracturar la confiança entre els socis de Govern, entre ERC i JxCat, perquè cadascun va optar per una fórmula diferent. Mentre els de Junqueras van assumir (i defensar) que el mal menor era designar un substitut per als diputats presos, els de Puigdemont van preferir desafiar Llarena. El resultat, el Govern va passar de 66 a 61 escons i l'independentisme (JxCat+ERC+CUP) de 70 a 65. Al llarg d'aquest més de mig any, aquesta debilitat ha tingut conseqüències. La més contundent, quan l'oposició va forçar el president Quim Torra a convocar eleccions o sotmetre's a una qüestió de confiança. Ell mateix va avisar que no ho faria precisament perquè considera que encara compta amb la confiança de la majoria.



A partir del proper ple, entraran tres nous diputats per JxCat que no tindran cap trava per exercir el seu vot. L'independentisme tornarà a tenir majoria, concretament 68 escons. Pelada però majoria. El paper dels 4 diputats de la CUP tornarà a ser determinant.










ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/independentisme-recupera-majoria-parlament_382243_102.html