dimecres, 3 d’abril del 2019

[Vídeo] López: "Puigdemont va dir que si hi havia violència l'1-O declararia la independència"



JUDICI AL PROCÉS






Gemma Liñán
Foto: EFE
Madrid. Dimecres, 3 d'abril de 2019


















"Forn, respecte a les instruccions de l'1-O mai va demanar res a la prefectura de policial". Així de clar ha estat Ferran López, mà dreta del major Josep Lluís Trapero i qui va dissenyar



I en la mateixa línia que Trapero ha qüestionat les declaracions de Joaquim Forn sobre si els Mossos d'Esquadra permetrien la votació de l'1O: "Era un error perquè projectava una posició dels Mossos que no era correcte".



"Teníem un conseller que reaccionava cap el sentit oposat cap a on anàvem nosaltres", ha remarcat reforçant la versió del major i desmuntant de nou el braç armat de la rebel·lió.













Sobre l'operatiu de l'1-O, "es va redactar exactament el pla que va demanar el fiscal que
s'havia de presentar a Fiscalia el dia 21 de setembre", ha dit López deixant clar a V🤢x que "el pla Àgora no tenia res a veure amb instrucció del fiscal perquè no s'havia ordenat res" encara quan es posa en marxa.












El dispositiu

 

El dispositiu de l'1-O tant de Mossos com de Guàrdia Civil i CNP es dissenya en una reunió el 25 de setembre. És la primera trobada conjunta i on s'acorda l'actuació de cada cos policial i els binomis de Mossos.



"Va ser una reunió cordial i d'entesa les primeres decisions. Es van complir totes menys una", ha dit. Després ha desgranat el dispositiu tal com es va decidir: Hi havia dues fases.



La primera s'estructurava a tot el territori amb els binomis de mossos perquè eren els qui coneixien millor l'entorn social i perquè el gruix d'agents disponibles eren de seguretat ciutadana. El binomi permetia donar compliment a l'ordre judicial per impedir que obrissin els col·legis; es va impedir la obertura de 239 punts de votació i permetien la presència continuada de policia en tots els centres que permetia decidir quan calia i on l'actuació de les unitats d'ordre públic.



La Guàrdia Civil i la Policia Espanyola tenien encomanat actuar a requeriment dels Mossos allà on calgués.



"Sempre vam deixar clar que el cos compliria el mandat judicial"



És en aquesta reunió on Ferran López proposa un centre de control únic i coordinat: "Ofereixo que la manera de coordinar-se sigui un centre de comandament únic. Que vinguin a la sala de coordinació i en directe haguéssim seguit el dispositiu. De tal manera que el suport al binomi hagués estat directe, immediat i proper. Estava convençut que era la millor solució i ho continuo estant. Després he sabut que cada un de nosaltres quatre estem en un centre diferent".



"En aquesta reunió em va semblar important manifestar-li a Pérez de los Cobos el posicionament dels Mossos per aclarir unes declaracions de Forn i Turull on es deia que no acatàvem el seu comandament", ha explicat recordant que ell mateix i Joan Carles Molinero van un comunicat intern en el sentit contrari.



En una altra reunió el dia 28 es decideix que s'articulen 4 cèl·lules de seguiment en cada una de les seus de les subdelegacions del Govern.



"Va ser un dispositiu conjunt sota la direcció del coronel de Diego Pérez de los Cobos" ha remarcat Ferran López que per primer cop ha dibuixat un únic dispositiu amb 3 cossos de seguretat dirigit per l'estat espanyol: "mai hi va haver un dispositiu de Mossos, va ser un dispositiu conjunt, pactat i acordat". I ha afegit que "les suspicàcies i les males interpretacions s'haguessin pogut evitar" si s'hagués fet una sala única de comandament".



També ha negat rotundament que els Mossos fessin seguiments a la Guàrdia Civil i el CNP.



TSJC vs Fiscalia

 

Per primer vegada també, Ferran López, ha volgut deixar clar quines ordres havien d'obeir. No ha deixat dubte que l'ordre que prevalia per damunt de tot era la del TSJC. "La magistrada fa un canvi radicat respecte el Fiscal. Fa una 'creu i ratlla'" respecte les instruccions prèvies que havia donat el Ministeri Públic i que eren molt més taxatives que les de la jutgessa que va demanar preservar-la convivència ciutadana.



La petició dels Mossos per aturar el referèndum

 

Els Mossos d'Esquadra van demanar en dues reunions amb el Govern Puigdemont que se suspengués el referèndum. López ha explicat que la reunió "va ser per mostrar la nostra seriosa preocupació pel clima de tensió que s'estava generant. Era més que segur que l'1-O hi hauria incidents, no sabíem de quina naturalesa ni si hi havia res organitzat".



"En la reunió es fa el retret a Quim Forn i a Jordi Turull de les seves declaracions que enteníem que eren un error i que ens perjudicaven. I els vam recordar que el 7 de setembre va ser advertits pel TC. Per mi va ser un dia trist, no hagués fet falta però és evident que va ser un advertiment molt present en les actuacions", ha explicat.



López ha explicat que Pugidemont va ser clar i que en cap moment es va plantejar suspendre el referèndum. De fet va dir que si hi havia violència l'1-O es declararia la independència.














Mossos d'esquadra mai van col·laborar ne la preparació ni organització del referèndum, i hi havia 4 de nostres que estaven sota un risc jurídic.



 "La resposta del Govern va ser que féssim el que havíem de fer perquè ells tirarien endavant amb la convocatòria del referèndum", ha dit explicant que "era un compromís que tenien i que el tirarien endavant".



L'1-O

 

Els Mossos s'assabenten de la primera actuació de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca i després veuen el degoteig arreu del territori.



Ferran López ha explicat que la primera actuació d'ordre públic l'havien de fer els Mossos si arribava el cas. "No només estava previst sinó que van actuar" ha matisat López a preguntes de la Fiscalia.



López informava amb mails cada dues hores a Pérez de los Cobos i ha concretat que ni els dies 29 i 30 va rebre cap instrucció sobre l'actuació dels mossos, en un escenari en que ja s'staven fent activitats als col·legis.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/judici-proces-testimonis-ferran-lopez_371182_102.html