dimarts, 9 d’abril del 2019

Melero destapa ‘l’estratègia Piolin’: Actuar al marge dels Mossos des del minut zero



ESPECIAL JUDICI 1-O






Les testificals dels caps de dotació i del comissari principal d'Informació acrediten que ja a les set del matí sabien quins col·legis havien de tancar







per Quico Sallés (Tribunal Suprem)  
09/04/2019 14:15 





Melero, en un moment de l'interrogatori | QS
 




Marató de testificals de Guàrdies Civils aquest matí al judici del procés. Unes testificals que han servit a les defenses per acabar de treure l’aigua clara de l’operatiu de la Guàrdia Civil. Una qüestió que tenia obcecats als advocats Xavier Melero i Àlex Solà per tal d’acreditar que les unitats d’intervenció ja sabien on actuarien i, sobretot, al marge dels Mossos. Era l’estratègia Piolin, tenien coll avall que intervindrien fos quin fos el paper dels Mossos.





La tesi que van exposar els comandaments de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia a Catalunya la tardor del 2017, el tinent general Angel Gozalo, i el comissari principal Sebastián Trapote, així com el coordinador policial contra el Primer d’Octubre, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, és que hi havia dos plans. Una pla de col·laboració amb els Mossos i un pla B de substitució de la policia catalana.





En canvi, el comissari Ferran López dels Mossos, mà dreta del Major Josep Llúís Trapero, va deixar clar en al seva testifical que l’operatiu era únic: binomi dels Mossos i demanar suport d’ordre públic a la policia catalana i als cossos i forces de seguretat de l’Estat. “Era un únic operatiu i no un per cada policia”, va insistir López . Una insistència només comparable a les declaracions dels caps policials espanyols assegurant que es va decidir actuar en constatar a primera hora d’obertura dels col·legis -les 9- que hi havia gent als col·legis i material electoral.






Però, segons han explicat aquest matí caps de dotació o el mateix cap d’Informació de l’actuació a Barcelona, l’inspector 19.196, ja tenien l’ordre d’actuar a quarts de set del matí al marge dels Mossos. Per exemple, el caporal de la Guàrdia Civil TIP V17236L, que va actuar a Garrigàs i Sant Morí, ha admès que tenia l’ordre d’actuar a les set del matí. 


És més, ha reconegut  que en la reunió-briefing del dia abans ja els van donar el llistat on havien d’actuar.


Una declaració avalada per un altre TIP K12407I que havien rebut les ordres el dia abans. Tant a preguntes de Solà com de Melero han explicat que si bé coneixien l’existència de la Instrucció 4/2017 de la Secretaria d’Estat de Seguretat, també han confessat ignorar el contingut concret de la instrucció que reclamava protegir els ciutadans i els policies per sobre l’eficàcia de l’operació.




El cap de la Unitat Central d’Informació, comissari principal, encarregat de les tasques d’intel·ligència prèvia del Primer d’Octubre que ha reblat aquesta informació. “No teniem pas l’ordre de coordinar-nos amb els Mossos”, ha deixat ben clar a preguntes de Melero. Concretament, van celebrar una reunió de les cinc del matí i a dos quarts de sis van tenir la convicció que havien d’actuar. Així mateix, ha reconegut que no sabia que hi havia l’operatiu de Binomi dels Mossos. “Jo era els ulls del coordinador a Barcelona”, ha reblat.




Més informació en breu








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/especial-judici-1-o/melero-destapa-lestrategia-piolin-actuar-al-marge-dels-mossos-des-del-minut-zero