dijous, 28 de febrer del 2019

Urkullu revela els detalls d’una mediació i un diàleg que Rajoy mai no va voler



PAÍS - PRINCIPAT







El lehendakari relata tota la seva vivència com a mediador entre el govern català i espanyol durant els fets d'octubre del 2017 
















Per: Redacció 

28.02.2019  10:57




La compareixença del lehendakari Íñigo Urkullu al Tribunal Suprem a petició de la defensa de Josep Rull, ha servit per a conèixer amb força detalls com va ser el seu paper de mediador entre el govern català i espanyol durant els fets d’octubre. El lehendakari ha desmentit l’ex-president del govern espanyol, Mariano Rajoy, –ahir va dir que no recordava si s’havia reunit amb ell– i ha afirmat que el 19 de juliol va mantenir una conversa amb ell i aquest no li va poder assegurar que no aplicaria el 155 si Carles Puigdemont convocava eleccions.


‘L’actitud per part del president del govern va ser d’escolta, d’atenció, de resposta a les preguntes que jo li plantejava, encara que no fossin les que jo desitjava’, ha detallat, per afegir després: ‘Vaig tenir la intuïció de Rajoy que no era donat a aplicació del 155. Però no vaig tenir una resposta precisa’.




Aquesta conversa la va comunicar a Carles Puigdemont i li va traslladar que no podia donar-li garanties que no hi hagués 155 encara que convoqués eleccions. El dia 26 d’octubre al matí, Urkullu va tornar a comunicar-se amb Puigdemont a les 10.05, ha precisat, una hora abans de comparèixer davant dels mitjans per a anunciar la
convocatòria d’eleccions que s’havia decidit la matinada anterior entre el govern català. ‘Em va trucar lamentant que la gent reunida a la plaça de Sant Jaume sestava rebel·lant i que tenia la pressió del seu grup parlamentari; que no podia procedir a l’acord que s’havia arribat de matinada, convocant eleccions i com jo li havia recomanat’.


Abans d’arribar al dia 26 d’octubre, Urkullu ha explicat que el seu paper de mediador es va iniciar el 19 de juliol a petició de Carles Puigdemont. ‘Després d’una reunió de quatre hores, el president em va dir situació que hi havia una situació de blocatge absolut entre els dos governs i em va demanar que intervingués per encarrilar la situació i arribar a una situació pactada i acordada.’


Urkullu ho va comunicar a Soraya Sáenz de Santamaría i posteriorment a Rajoy, que es va posar en contacte amb ell el 21 de setembre, després de l’entrada de les forces de seguretat espanyoles al Departament d’Economia i Hisenda. ‘Li vaig dir que les coses no podien continuar així. Que tot se n’anava de les mans. Que calia mesurar molt els passos per no anar a fractura social. Rajoy em va respondre que en el possible faria el mínim i cuidaria el màxim en allò que es fes’.



És a partir del dia 4 d’octubre, després del referèndum, que el paper d’Urkullu agafar rellevància i molts actors ‘de l’àmbit social, econòmic, cultural i polític’ el van trucar perquè intervingués. A partir de llavors Urkullu explica que posa sobre la taula diverses propostes –fins a quatre o cinc abans del 26 d’octubre– perquè es trobi una sortida dialogada i amb el comú denominador que no hi hagués 155 i es convoquessin eleccions. Ha negat que, en cap cas, va ser objecte de negociació ni el referèndum ni el dret d’autodeterminació







 






Puigdemont ‘no tenia desig’ de convocar la DUI


Urkullu ha explicat que ell advocava per la via bilateral i per modificar l’ordenament jurídic per tal que es pogués celebrar ‘una consulta legal i pactada’. De fet, el lehendakari ha manifestat que aquesta era una postura ‘compartida’ amb Puigdemont, que no tenia ‘cap desig d’anar cap a una declaració unilateral d’independència.




Sobre l’actitud dels dos presidents, ha dit que Puigdemont va tenir en tot moment una actitud ‘de disposició total al diàleg’ i que tenia ‘absoluta receptivitat’ als plantejaments del lehendakari. De Rajoy, en canvi, ha apuntat que tenia una actitud ‘d’escolta’ però que no era ‘proactiva’.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/urkullu-revela-els-detalls-mediacio-dialeg-rajoy-mai-va-voler/