dijous, 28 de febrer del 2019

Rajoy i Soraya ensopeguen i Montoro es contradiu sobre la malversació



JUDICI AL PROCÉS







Gemma Liñán
Foto: EFE
Madrid. Dimecres, 27 de febrer de 2019



















Primera jornada de testimonis al judici al procés, i ensopegada del "govern de la nació", com l'han anomenat contínuament tant Mariano Rajoy com Soraya Sáenz de Santamaría. Tots dos han evidenciat la manca de diàleg i les posicions enrocades. I també la manca de coneixement del que realment estava fent tant el Parlament de Catalunya i el Govern. Han arribat a dir que van aplicar el 155 sense saber exactament si s'havia proclamat la independència o no.











Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, ha rematat la feina que havia començat l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que ha tombat Soraya i li ha esborrat el somriure que ha dibuixat al llarg de les dues hores de declaració.












Però el que s'ha fet més embolic de tots ha estat Cristóbal Montoro. L'exministre d'Hisenda ha passat de negar la malversació a intentar justificar l'acusació de la fiscalia. S'ha acabat contradient i apuntant com a únic fet delictiu la utilització dels locals.












La rebel·lió dels testimonis

 

Jornada estrambòtica, sobretot perquè els testimonis estan frescos, no hi tenen res a perdre, i perquè en un judici polític, els testimonis polítics, com no podia ser d'altra manera, planten cara.















Si Joan Tardà ha irromput com un tsunami volent parlar en català i dient que el judici és una revenja, Antonio Baños i Eulàlia Reguant han durat ben poc dins la sala de vistes quan s'han negat a respondre a Vox.


Baños ha fet fer de mediador a Marchena.











Amb Reguant, Marchena no ha entrat en el joc.











I al final de la sessió ha arribat la multa i l'amenaça d'imputar-los per desobediència greu. Manuel Marchena ha dictat una multa de 2.500 euros per a Antonio Baños i 2.500 euros més per a Eulàlia Reguant per negar-se a respondre a les preguntes de Vox.



Els dona 5 dies per repensar-se si volen venir a declarar. I si ho rebutgen, s'exposen a un delicte de desobediència greu. Aquests cinc dies que comencen a comptar a partir de demà són també el marge per presentar recurs a la mateixa sala segona per la multa. En segona instància, poden recórrer a la sala de govern.



Si mantenen la negativa de venir a declarar, el tribunal deduirà testimoni i els processarà per un delicte de desobediència greu. Un delicte que comporta de 3 mesos a 1 any de presó o multa de 6 a 18 mesos.



Els més plans

 

Artur Mas, Marta Pascal i Núria de Gispert han fet unes declaracions que poc han aportat a la causa. Amb Mas hem reviscut el judici del 9-N.











Marta Pascal ha explicat que va recomanar fer eleccions i deixar la via unilateral.











I Núria de Gispert ha relatat com actua el Parlament en una declaració molt tècnica, que quan s'ha animat dient que hagués fet el mateix que Forcadell, Manuel Marchena s'ha afanyat a deixar sense efecte.












Dijous, més

 

Aquest dijous hi ha 10 testimonis més.
A les 10h es comença amb Iñigo Urkullu, president del govern basc, que anirà seguit de Gabriel Rufián, diputat d’ERC al Congrés de Diputats; Albano-Dante Fachin, exdiputat al Parlament per Podem; Ernest Benach, expresident del Parlament; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Juan Ignacio Zoido, exministre de l’Interior; Xavier Domènech, exdiputat al Congrés dels Diputats per En Comú Podem i al Parlament; Josep Ginesta, secretari general d’Afers Socials, Treball i Família (ERC); Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Família, i Adrià Comella, exsecretari general del Departament de Justícia, director de CatSalut.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/judici-proces-resum-testimonis-rajoy-soraya-montoro-banos-reguant_359565_102.html